Een dag die in het teken stond van veel heuvels op en af fietsen en genieten van de omgeving.

Na een mooi ontbijt met veel fruit zijn we vanuit het hotel in Nyanza vertrokken met de bus om de eerste sterk heuvelachtige 30 km te overbruggen. Daarna hebben we nog een pittige 47 km en 1030 hoogtemeters afgelegd. Enkele diehards hebben zelfs 1300 m omhoog gefietst!

Onderweg genoten van het uitzicht, met veel landbouwgewassen als sorghum, wortels, soja, yams, suikerriet, bananen- en andere fruitbomen, omzoomd door bamboebos, acacia en eucalyptus. Veelal zijn het vrouwen die het land bewerken. En we hebben de ‘vogel van de dag’ gespot, de spot blacked weaver. Marion is onze vogelaar en op haar kaart van Afrikaanse vogels hebben we er al de nodige aangekruist.

Tijdens de lunch werden wíj het uitzicht. Een steeds grotere groep mensen verzamelden zich om ons heen. Even verderop stond een groep kinderen die wel een banaantje van ons wilden. Marthe, projectbegeleider van Sevota die met ons meereist, vond dat ze eerst een liedje mochten zingen. En dat deden ze! Blijkbaar was het nieuws van onze toer al vooruit gesneld, want verderop kwamen we langs een school, waar alle klassen en de leraren ons vanaf de helling stonden toe te zwaaien en aan te moedigen!

We worden sowieso veel toegelachen, toegezwaaid en met “courage!” aangemoedigd. Wat een ontzettend vriendelijke bevolking heeft Rwanda!

Onze overnachtingsplek van vannacht, Kitabi Eco Village, is gebouwd in de stijl van het voormalige koninklijk paleis met ronde hutten van stro, met een zandsteen vloer en verwarmd door een bakje gloeiende kooltjes. Een prachtige plek en als het niet regende zouden we fantastisch uitzicht hebben op de bergen en de theeplantages. We zitten dan ook aan de rand van de regenwoud. En zonder WiFi, dus daarom komt deze post een dag later. Dat biedt gelegenheid om onze Rwandese crew in het zonnetje te zetten: buschauffeur Joseph, mecanicien Desiré, Marthe van Sevota, fietsenvervoerder Hamada en Noell, onze onvolprezen reisgids, tolk, fotograaf én founder van Home voor Hope.