Beschrijving

Dit project is een voortzetting van LA-BR-05. Met het geld zullen o.a. twee nieuwe naaimachines worden gekocht. Met de naaimachines zullen tassen en T-shirts gemaakt worden van restjes stof. Deze kunnen op de lokale markt verkocht worden, zodat ze minder afhankelijk zijn van opdrachten uit de stad.

Geld nodig voor:

Aankoop van productiemiddelen zoals naaimachines, begeleidingskosten

Waar: Morro do Borel, RJ., Brazilië, Latijns-Amerika
Gevraagd bedrag: €1.100,-
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: LA-BR-08/E

10 vrouwen die geïsoleerd in de sloppenwijk leven, krijgen meer zelfvertrouwen en vertrouwen in de gemeenschap door dialoog, samenwerken en verkoop van producten van gerecycled materiaal en textiel. Bovendien wordt hiermee hun inkomen verhoogd.

Morro do Borel - Andarai, Rio de Janeiro - RJ, Brazil

Activiteiten

Het atelier is een manier om de vrouwen hun huis, soms hoog op de berg, uit te krijgen en de vrouwen bij elkaar te brengen. Het zijn kansarme vrouwen tussen de 25-50 jaar, met kinderen, alleenstaand, werkeloos of werkzaam als schoonmaakster. De vrouwen zijn angstig vanwege het geweld in verband met drugshandel in de wijk, waar soms ook hun mannen en kinderen bij betrokken zijn.

Ze leren in het atelier over recycling, bijvoorbeeld hoe ze van gebruikte keukenolie zeep kunnen maken die ze kunnen verkopen of zelf gebruiken. Ook leren ze naaien, borduren en sieraden maken. Er is een piepklein winkeltje waar de gemaakte spullen verkocht worden.

Het geld van dit project gaat naar uitbreiding, zoals de aankoop van twee nieuwe naaimachines. De nieuwe naaimachines zijn bedoeld om met restjes stof tassen en t-shirts te kunnen maken die op lokale markt verkocht kunnen worden, zodat ze minder afhankelijk zijn van opdrachten uit de stad.

De bewustwordingsactiviteiten zijn hierbij belangrijk: het gaat zowel om het vormen van een hechte groep, als om het samen staan in het proces van empowerment, naast het genereren van inkomen. Ook bewustwording en persoonlijke ontwikkeling is essentieel voor deze vrouwen, die al zo lang met hun kinderen midden in het geweld van deze favela leven. Hun angst dat hun kinderen de drugshandel in stappen is nog steeds gegrond.

Achtergrond

Deze favela Morro do Borel was een van de meest gewelddadige gemeenschappen in de wijk Tijuca, Rio de Janeiro. Op dit moment is er een stabielere periode omdat de politie-eenheid UPP (Police Pacification Unit) zich daar heeft geïnstalleerd. Maar sinds kort is drugshandel weer een bedreiging, vooral voor de kinderen van deze vrouwen, die vaak niet de verleiding kunnen weerstaan om gemakkelijk geld te verdienen. Het is een uitdaging voor deze vrouwen om hun kinderen uit de drugs te houden en na het drugs- en politiegeweld iets op te bouwen met elkaar en niet meer in angst te hoeven leven. Een paar vrouwen van Criarte hebben een cursus gedaan ‘hoe omgaan met geweld’, die door de gemeente is georganiseerd.
Het atelier bestaat al een paar jaar, maar is grotendeels afhankelijk van opdrachten die vanuit de stad Rio moeten komen. Daar heerst echter een vooroordeel, omdat dit atelier in een beruchte favela ligt. De uitdaging is nu om regelmatige opdrachten te werven, zodat de vrouwen meer inkomsten verkrijgen en gestimuleerd worden te komen.

Melania Bussum heeft dit atelier al sinds 2010 ondersteund en heeft veel vertrouwen in de leidster die nu ook een nieuw atelier start in een andere wijk. De Melania-projectverantwoordelijke bezoekt zelf 1x per jaar het atelier.

In 2015 heeft een fotografe mooie foto’s van de vrouwen in het atelier gemaakt.

Aanvrager

Naam: Criarte

Type organisatie: Associatie

Opbouw van de kosten:

Totaal bedrag € 1.100,-, te besteden aan onder andere:

2 naaimachines: €800,-
Begeleidingskosten: €200,-

Eigen bedrage: Een bestaande ruimte

Gevraagd bedrag: €1.100,-

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Dit project is geadopteerd door: Melania Bussum