Beschrijving

Veel mensen in het gebied van Katiri leven onder de armoedegrens. Gender discriminatie en het gebrek aan opleiding of economische mogelijkheden versterken de negatieve invloed van armoede op de ontwikkeling van vrouwen en meisjes. 32 gemarginaliseerde arme plattelandsvrouwen worden daarom getraind in het fokken van biggen en verkopen van varkensvlees. Hierdoor verdienen zij een inkomen, hebben zij een betere levensstandaard.

Geld nodig voor:

Training, biggen, veevoeder en vaccins

Waar: Katiri, Kasese, Oeganda, Afrika
Gevraagd bedrag: €3.285,-
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AF-UG-46/E

32 gemarginaliseerde arme plattelandsvrouwen in Katiri verdienen een inkomen met het fokken van biggen en verkopen van varkensvlees, en hebben daardoor een betere levensstandaard.

Kasese, Uganda

Activiteiten

Om de situatie van de vrouwen op economisch en financieel vlak te verbeteren, heeft de groep een voorstel ingediend voor een varkenshouderij. De vrouwen hebben varkens gekozen, omdat ze snel reproduceren en varkensvlees veel geld opbrengt. Er is veel vraag naar, maar het aanbod is laag.

Het project bestaat uit het bouwen van een stal voor alle vrouwen, het trainen van de vrouwen in basisvaardigheden voor het fokken van varkens en het opzetten en runnen van een klein bedrijfje. Om ze op weg te helpen, ontvangen de vrouwen voor het eerste jaar voedsel voor de dieren, maar met de vaardigheden die ze in de training opdoen is het de bedoeling dat de vrouwen na een jaar hebben geleerd hoe ze zelf het beste voedsel kunnen maken. Een commissie van groepsleden zal er op toezien dat de vrouwen op een verantwoorde manier met de dieren omgaan.

Als de varkens jongen hebben geworpen, zal de helft verkocht worden en de andere helft gebruikt worden om mee door te fokken. Als de varkens op een gegeven moment te oud zijn, dan worden ze verkocht voor nieuwe.

Het project is bedoeld als roulerend project, waarbij alle vrouwen 2 biggen moeten teruggeven aan de groep, die dan vervolgens in de gemeenschap worden uitgedeeld. Nadat er twee varkens zijn teruggegeven, zijn de overige varkens eigendom van de vrouw. Zo dienen de vrouwen van FONA als rolmodellen in de gemeenschap voor andere vrouwen, en kunnen ze hun kennis en kunde doorgeven aan anderen die zo van hen kunnen leren.

Achtergrond

Veel mensen in het gebied van Katiri leven onder de armoedegrens. Gender discriminatie en het gebrek aan opleiding of economische mogelijkheden versterken de negatieve invloed van armoede op de ontwikkeling van vrouwen en meisjes. Zonder geld of andere middelen om hun gezinnen te ondersteunen in de basisbehoeften zoals eten, medicijnen en kleren, is hun situatie uitzichtloos.

FONA is opgericht in 2011 door 7 vrouwen, en bestaat inmiddels uit 32 leden. Ze hebben een roulerend spaarfonds opgericht en werken aan bewustwording in de gemeenschap over het milieu en de natuur, het belang van gezondheid en hygiëne.

Aanvrager

Naam: Friends of Nature Association (FONA)

Type organisatie: Associatie

Opbouw van de kosten:

Totale begroting €4.060,- te besteden aan onder andere:

Training van der vrouwen: €135,-
Aankoop biggen: €865,-
Aankoop veevoeder eerste jaar: €1.610,-
Constructie hokken: €775,-
Vaccins: €280,-

Eigen bedrage: Constructie hokken: €775,-

Gesponsord bedrag: € 2000,-

Gevraagd bedrag nog €1.285,-

Totaal bedrag €3.285,-

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Dit project is gefinancierd van een sponsoring door Penn. van de Voorzienigheid.