Van december 2012 t/m december 2016 was Anki Dunnewind Coördinator Projecten Commissies bij Melania. Dit deed zij naast haar werk bij VluchtelingenWerk. Hier kwam zij in contact met vrouwen in zeer kwetsbare posities. Anki schreef onlangs het boek On Bereikbaar, de reis naar vrijheid en veiligheid over de levens van vier vluchtelingenvrouwen in kwetsbare posities, waarmee zij de positie van vluchtelingenvrouwen in verschillende culturen onder de aandacht wil brengen. De helft van de opbrengst van het boek zal Anki doneren aan vrouwenempoweringsprojecten in de herkomstland(en) van de geïnterviewde vrouwen.

Ankie Dunnewind presenteert haar boek On Bereikbaar 

 

 

Anki Dunnewind foto: © Frank Uijlenbroek

Anki zegt daarover: ‘Juist vrouwen verkeren vaak in een kwetsbare positie, en het is daarom goed dat hun verhalen bekend worden. Net als de vrouwen die Melania via haar projecten een kans wil bieden, zijn de vrouwen uit mijn boek sterke vrouwen met een groot incasseringsvermogen, die veel hebben overwonnen. Ze hebben er alles aan gedaan hun leven en dat van hun kinderen te verbeteren. Daar zijn zij in geslaagd!’

Vier vrouwen, ieder uit een andere cultuur, maar opgegroeid zonder de vanzelfsprekendheid van een vrij en vrouwvriendelijk land. Anki leerde hen goed kennen tijdens haar werk bij VluchtelingenWerk. Vanuit die band kon zij hen interviewen voor haar boeiende boek.

‘Tijdens mijn werk bij VluchtelingenWerk hoorde ik verhalen die mij aangrepen. Ik besloot om een boek te schrijven. Omdat de positie van vrouwen in veel culturen nog steeds ondergeschikt is aan die van de man, koos ik ervoor om vier vrouwen te interviewen. Bij elk verhaal ligt het accent op een andere periode rond hun vlucht.’ 

Zo vertelt Nawroz, afkomstig uit Noord-Irak, over de periode nadat haar man halsoverkop moest vluchten. Zij was zwanger en bleef alleen achter met jonge kinderen. Zes maanden later beviel zij, maar zij kon het haar man niet vertellen. Na acht jaar kreeg haar man een verblijfsvergunning en werd het gezin eindelijk herenigd. Toen kon haar man hun jongste kind voor het eerst ontmoeten.
Abagull komt uit Afghanistan. Zij vertelt details van haar gevaarlijke reis met smokkelaars door delen van Azië en Europa, waarbij haar jongste zoontje bijna verdronk. Het derde verhaal gaat over Ceebla uit Somalië. Zij vertelt met humor over de cultuurshock die zij haar eerste periode in Nederland heeft ervaren.
Isabella uit Angola tenslotte vertelt over wat zij ‘de moeilijkste periode van mijn leven’ noemt; de periode waarin zij illegaal in Nederland verbleef en werd uitgebuit.

Het boek On bereikbaar, de reis naar vrijheid en veiligheid is verkrijgbaar in de (betere) boekhandel of online te bestellen bij de uitgever Stili Novi.