In Jabarona, een voormalig ontheemdenkamp in het westen van Omdurman, hebben 15 broodarme, en voor een deel ook alleenstaande, moeders gevlucht voor de burgeroorlog in de Nubabergen een informele associatie opgericht: de Ellabu vrouwengroep. De vrouwen van wie de meesten ongeletterd zijn, worden geleid door Sarah Ibrahim.

De groep doet eind 2019 met succes een aanvraag bij Melania voor financiële steun voor een naai- en bakproject.

Sarah stelt voor om met het bakken te beginnen, want de Ramadan, de vastenmaand van de moslims, begint in april, en dan eten de mensen ’s avonds vaak wat extra lekkers. De groep volgt een training, en de vrouwen beginnen op 16 maart met koekjes bakken, die de volgende dag meteen aan een paar winkels in de buurt en kruideniers op de nabije Libya markt worden verkocht.

De vrouwen hebben verder met een ervaren naaister afgesproken, dat zij hen vanaf eind maart patronen leert knippen en de naaimachines leert bedienen. De cursusleidster moet dit echter afzeggen, vanwege de coronamaatregelen die de Soedanese overheid in de loop van maart instelt. Samenscholingen worden verboden en alle scholen in het land gaan dicht

In april volgt een lockdown in Khartoem, waar de meeste coronapatiënten worden geregistreerd. Er komt een verbod op openbaar vervoer en de mensen mogen tussen 1 uur ’s middags en 6 uur ’s morgens hun huizen niet meer uit. Omdat de meeste leden van de Ellabugroep ‘dagloners’ zijn, en hun brood verdienen als wasvrouw of schoonmaakster in de rijkere buurten van Omdurman, of op straat, als koffie- en theeverkoper, zijn ze op slag hun dagelijkse inkomen kwijt. Sarah vertelt me telefonisch dat de vrouwen dolblij zijn dat ze in ieder geval koekjes kunnen bakken. Ze verkopen er zelfs meer dan gepland op de markten, ook al moeten ze daarvoor van illegaal vervoer gebruik maken.

Een extra bedankje is er voor  KVG Houten en KVG Bennekom voor het financieel mogelijk maken van dit project.