Voorkeuren aangeven
Deelnemers aan het jubileum kunnen hun voorkeur doorgeven voor een workshop in de eerste ronde en een workshop in de tweede ronde. Na aanmelding voor de dag, ontvangen zij hierover een mail.
Hieronder staan de beschrijvingen van de workshops.
1.1 Sara Kinsbergen
Ronde 1, workshop 1
Sara Kinsbergen is universitair docent Culturele antropologie en Ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarbij is Sara programmadirecteur van AMID (de Advanced Master in International Development). Sara heeft met haar PHD (2014) onderzoek gedaan naar kleinschalige ontwikkelingsinitiatieven en doet nu onderzoek naar hoe deze vrijwillige ontwikkelingsorganisaties en hun interventies zich door de tijd heen ontwikkelen. Ze kan haar wetenschappelijk onderbouwde lessen met veel enthousiasme aan een groter publiek vertellen. Naast haar werk aan de Radboud universiteit is Sara lid van de Adviesraad Internationale Samenwerking in de commissie Ontwikkelingssamenwerking. Sara vertelt op een inspirerende en toegankelijke manier over onder andere de succesfactoren en valkuilen van lokale kleinschalige initiatieven.
1.2 Afrikaanse slaginstrumenten
Ronde 1, workshop 2
Pauline Schenkelaars is getrouwd met Edmund Marfo en samen verzorgen ze de workshop Afrikaanse slaginstrumenten. Edmund is oorspronkelijk uit Ghana en met elkaar leren ze je tijdens deze workshop hoe je ritme en muziek maakt met waterdrums, babydrums, kalimba (duimpiano) en klein Afrikaanse slagwerkinstrumentjes. Wil jij je ritmegevoel (verder) ontwikkelen en samen muziek maken en merken hoe de Afrikaanse muziek verbindt? Ga bij Pauline en Edmund leren hoe je verschillende Afrikaanse slaginstrumenten bespeelt.
1.3 Aziatisch groente carven
Ronde 1,workshop 3
Deze workshop wordt geleid door Nang Karssen. Nang komt oorspronkelijk uit Thailand en is sinds 2004 in Nederland. In Thailand werkte ze als kleuterleidster op een privéschool waar ze haar creativiteit kwijt kon in het knutselen met de kinderen. In Nederland heeft ze de kunst van het snijden van fruit en groenten weer opgepakt. In Thailand kreeg ze dit al als vak op de lagere school. Nang vindt het leuk om iets van haar cultuur over te brengen op anderen en nodigt je uit om met speciaal materiaal de kunst van het groenten carven te leren.
2.1 Mirjam Vossen
Ronde 2, workshop 1
Mirjam is mediawetenschapper en journalist voor verschillende Nederlandse kranten. Nieuwsgierigheid naar de impact van mediabeeldvorming is de rode draad in haar werk. Mirjam schrijft over maatschappelijke onderwerpen als armoede, migratie en de invloed van technologie. Ze is geboeid door de vraag hoe de media ons beeld van de wereld beïnvloedt. Dit heeft haar aangezet tot een onderzoek naar de framing van wereldwijde armoede, waar ze in 2018 op promoveerde. Haar kennis over framing, beeldvorming en publieke beïnvloeding zet ze graag in om anderen te helpen. Bij een workshop van Miriam wordt je uitgedaagd; Hoe kijk ik naar de wereld om mij heen? Welke beelden heb ik van ontwikkelingssamenwerking en vrouwen in ontwikkelingslanden? Kloppen deze of kan ik er ook anders naar kijken?
2.3 Honderd jaar Melania
Ronde 2, workshop 3
Marleen Cremers, voorzitter van Melania, haalt verhalen op en gaat in gesprek over 100 jaar Melania. Melania heeft een rijke geschiedenis en heeft altijd bestaan door de inzet van verschillende sterke vrouwen. Een panel, bestaande uit een aantal van hen deelt hun inspiratie en ervaringen. Martine Benschop-Jansen, oud-voorzitter en huidig lid van de projectencommissie Afrika. Aske Ewijk, actief lid van de Katholieke Vrouwe Gilde (KVG) groep in Roermond. Het zijn deze KVG groepen die jarenlang actief zijn voor en zich betrokken weten bij het werk van Melania. Wil Bus, die vanuit Stichting Melania-Gilde de VLOO-cursussen (Vrouwen leren over ontwikkelingssamenwerking) heeft ontwikkeld en gegeven in de jaren 70 en 80. Dit waren cursussen, waarin vrouwen leerden zicht bewust te zijn van hun eigen denken en handelen, en waarin zij structuren in de samenleving leerden analyseren van waaruit zij leerden handelen om de wereld te veranderen. Samen terugkijken, verhalen delen, vieren en vooruit blikken op de toekomst.