Beschrijving

Met dit project help je 15 vrouwen die sterk getroffen werden door de tyfoon Haiyan helpen hun economische positie te verbeteren, zodanig dat zij kunnen beschikken over de basislevensbehoeften. Dit willen wij bereiken door het opzetten van een 2de hands kleding verkooppunt en het verhuren van stoelen voor feesten en overige sociale gelegenheden.

Geld nodig voor:
Huur, startkapitaal, personeelskosten en trainingskosten

Waar: Azië, Filipijnen, Eastern Samar, Barangay Taboc, Borongan City
Gevraagd bedrag: €4.075
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AZ-PH-12-E

Barangay Taboc, Borongan City

Activiteiten

1. Inkoop van bundels gebruikte kleding in de stad Tacloban, om vervolgens verkocht te worden in Borongan City in Eastern Samar. Een bundel gebruikte kleding kost Php 20.000,- en naar verwachting levert dit per bundel een netto winst van Php 2.000,-.
2. Het aanschaffen van plastic stoelen om vervolgens verhuurd te worden voor feesten en overige gelegenheden. Een stoel kost Php 275,- en wordt verhuurd voor Php 290,- of Php 300,- per stoel (afhankelijk van de concurrentie). Per verhuurde stoel zouden ze een winst van Php 15,- maken. Na ongeveer 18x verhuurd te worden, zouden de kosten van de stoel terugverdiend kunnen worden.
3. Training in management en financiële boekhouding.
4. Het managen van bovengenoemde inkomens genererende activiteiten. De voorzitter van de organisatie heeft jarenlang ervaring in het managen van een coöperatie en een klein onderneming. Zij zal haar kennis en expertise met de andere vrouwen delen.

De winst wordt in eerste instantie merendeels besteed aan extra inkomen voor de vrouwen. Daarnaast wordt een percentage (10 a 20%) opzij gezet om hun onderneming uit te breiden. Zodra hun inkomensgenererende activiteiten lopen, zullen ze meer vrouwen hierbij betrekken.

 

Achtergrond

Borongan City ligt in Eastern Samar, één van de armste gebieden op de Filipijnen. Door haar geografische ligging naast de Stille Oceaan wordt het jaarlijks getroffen door veel stormen en tyfoons. De supertyfoon Haiyan trof de stad echter extra hard; veel inkomstenbronnen in het gebied werden hierdoor verwoest. Een groot aantal bewoners van Borongan City leven van de kokosnoot (oogsten en verwerken van kokosproducten). Doordat praktisch alle kokosnootbomen door de tyfoon Haiyan zijn omgewaaid en verwoest, hebben al deze mensen hun bron van inkomsten verloren. Andere gezinnen leefden van hun kleine winkeltjes. Deze werden ook door de tyfoon Haiyan verwoest.

Tot heden is het voor veel gezinnen in deze stad nog niet gelukt om hun economische positie te verbeteren, zodanig dat ze kunnen beschikken over de basislevensbehoeften. Tegen deze achtergrond besloten 6 vrouwen hun krachten te bundelen om alternatieve inkomensgenererende activiteiten op te zetten. Inmiddels is hun organisatie al officieel opgericht en uitgegroeid tot 15 vrouwelijke leden.

Deze vrouwen (en hun gezinnen) zijn arm en leven van de onregelmatige inkomsten van hun mannen. Om dit zeer onregelmatige inkomen aan te vullen, proberen de vrouwen op allerlei manieren om extra inkomsten te genereren. Dit doen ze door huishoudelijke diensten (zoals schoonmaken, klerenwassen, koken, enz.) aan te bieden aan rijkere huishoudens. Er wordt echter zeer onregelmatig gebruik gemaakt van hun diensten, en dit levert daarom geen voldoende inkomsten om fatsoenlijk van te kunnen leven. Deze vrouwen en hun gezinnen leven als het ware van dag tot dag. Deze vrouwen hebben nog schoolgaande kinderen. Een gevolg van hun armoede is dat zij en hun kinderen ondervoed zijn.

In dit project willen ze financiële ondersteuning vragen voor het opstarten van een 2de hands kleding verkoop en het verhuren van stoelen voor feesten en overige gelegenheden. Dit is de eerste keer dat deze groep een projectaanvraag bij Melania heeft ingediend.

Een van de initiatiefnemers, Rosemary Cheung-Bocar, heeft jarenlang als vluchtelinge in Nederland gewoond. Een aantal jaar terug heeft zij besloten om samen met haar man terug te keren naar de Filipijnen. Eenmaal op de Filipijnen heeft zij zich actief ingezet voor de arme en kwetsbare bevolkingsgroepen.

Aanvrager

Naam: Dahlia Women’s Association

Type organisatie: Een vereniging van vrouwen

Opbouw van de kosten:

Totale begroting €4.075,- te besteden aan onder andere:

Startkapitaal voor 2de hands kleiding verkoop € 1.170,-
Startkapitaal voor verhuur stoelen € 1.130,-
Huur verkoop locatie € 470,-
Huur opslagruimte voor stoelen€ 120,-
Administratie en logistiek 2de hands kleiding verkoop € 120,-
Administratie en logistiek verhuur stoelen € 170,-
Training management & financiële boekhouding € 100,-
Personeelskosten 2de hands kleding verkoop € 1.865,-
Personeelskosten verhuur stoelen € 2.800,-

Eigen bijdrage: € 4.665,- personeelskosten

Gevraagd bedrag: €4.075,-

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Dit project is gefinancierd uit het Rampenfonds.