Melania 100 jaar

Onder de noemer ‘Vrouwelijk ondernemerschap 100 jaar wereldwijd in ontwikkeling’, viert Melania op zondag 10 oktober haar jubileum. Ook jij bent van harte welkom in het Anatomiegebouw aan de Bekkerstraat 141 in Utrecht om dit feestelijke moment met ons te delen. We heten je van harte welkom!

De entree is: € 18,50. Je kunt je aanmelden via de mail.

Programma

 • 13uur – Welkom & Opening – Anatomisch theater
  – Karen Kammeraat – moderator
  – Marleen Cremers – voorzitter Melania
  – Maaike Broekhuis – presentatie bezoek aan Kenia
  – Lourdes Villamil Saldeco – presentatie projecten uit Latijns-Amerika
 • 14uur – Start Workshopronde 1
  – Workshop 1. Lezing van Sara Kinsbergen – Anatomisch theater
  – Workshop 2. Afrikaanse slaginstrumenten – Snijzaal
  – Workshop 3. ​Aziatisch groente carven – Restaurant
 • 14:45 – 15:15uur – Pauze – Centrale hal
  15uur Indiase dansvoorstelling van Nydia Sudha – Centrale hal
 • 15:15uur – Start Workshopronde 2
  – Workshop 1. Lezing van Mirjam Vossen – Anatomisch theater
  – Workshop 2. Honderd jaar Melania – Snijzaal
 • 16uur – Proostmoment – Centrale hal
  – Start borrel/ Hamerslag veilingproducten/ Muziek uit Latijns-Amerika/ Dankwoord
 • 17:15uur – Einde

Deelnemers ontvingen een mail om hun voorkeuren door te geven voor een workshop in de eerste en tweede ronde. De details vind je hier.

Van harte welkom bij ons jubileum! Je hebt voor je bezoek een coronatoegangsbewijs nodig. Dit bewijs maak je met een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona. Hieronder lees je hoe je een coronatoegangsbewijs kunt maken:

  Eliane Bavinck

  Bestuur en jubileum

  1. Download de CoronaCheck-app of ga naar CoronaCheck.nl
  2. Upload één van de volgende drie bewijzen in de CoronaCheck-app:
   1. testbewijs
   2. vaccinatiebewijs
   3. herstelbewijs
  3. Bezoek
   Je neemt je coronatoegangsbewijs via de CoronaCheck-app of geprint op papier mee. Wij scannen bij de ingang de QRcode. En neem je legitimatiebewijs mee. Je gegevens worden vergeleken met de gegevens in het coronatoegangsbewijs. Tot slot controleren we ook je aanmelding voor deze dag.

  Meer informatie:
  Uitgebreide informatie hoe een coronatoegangsbewijs kan worden gemaakt met een test-, vaccinatie- of herstelbewijs staat op rijksoverheid.nl/coronabewijs-evenementen. Informatie over de CoronaCheck-app of CoronaCheck Scanner-app staat op www.coronacheck.nl of neem contact op met de CoronaCheck helpdesk: 0800-1421 (gratis, maandag t/m zondag, 08.00 – 20.00 uur). Of stuur een e-mail naar: [email protected]

  Heb je klachten, zit je in quarantaine of had je contact met iemand met corona? Blijf dan thuis en laat je testen bij een testlocatie van de GGD via coronatest.nl of 0800-1202.
  Voorkom verspreiding van het coronavirus. Download de CoronaMelder-app via de App Store of Google Play Store.

  Anatomiegebouw
  Bekkerstraat 141
  3572 SG Utrecht

  Hoe je hier het makkelijkst kunt komen, staat uitgebreid beschreven op de website van het Anatomiegebouw. Volg deze link en scroll een beetje naar beneden op de contactpagina.

  Historie

  De naam ‘Melania’ is in 1921 ontleend aan het verhaal van de Heilige Melania de Jongere. Melania de Jongere was een Romeinse vrouw die leefde in de vierde eeuw na Christus. Ze besteedde al haar geld aan het oprichten van kloosters, scholen en ziekenhuizen en ze schonk haar slaven de vrijheid. melania-collectebusZe gaf hen een startkapitaal mee waarmee ze een eigen bestaan op konden bouwen. Dat vormde de inspiratie voor het opzetten van projecten die leidden tot economische zelfstandigheid.

  De oprichting

  Melania vindt haar oorsprong in de Katholieke lekenmissie toen het initiatief werd genomen om te investeren in de ontwikkeling van vrouwen in Nederlands-Indië. Dit gebeurde destijds door het opstarten van grote projecten als ziekenhuizen en scholen en het opleiden van de Indonesische vrouwen om daar te werken. De projecten kregen jarenlange support vanuit middelen die hier in Nederland werden geworven via collectes en activiteiten van groepen vrouwen. Na de Tweede Wereldoorlog verschoof de focus van grote projecten in Indonesië naar kleinere projecten in meerdere landen. Deze ontwikkeling werd ingegeven door de donateursgroepen die er door het hele land waren ontstaan en de emancipatiegolf in Nederland. Naast het geven van geld werd er specifiek ingezet op bewustwording en draagvlakversterking voor ontwikkelingssamenwerking. Dit onderwerp kreeg ook politiek een steeds belangrijkere rol. Zo werd in 1965 de eerste minister voor ontwikkelingssamenwerking aangesteld.

  Sterke vrouwen altijd de rode draad

  Melania heeft in de afgelopen eeuw veel veranderingen meegemaakt en doorgevoerd. Het jubileumboekje bij het honderjarige bestaan vertelt het verhaal aan de hand van tien vrouwenportretten: Wat drijft een vrouw?

  Melania bruist

  Melania bruist

  Melania is 100 jaar jong! De organisatie bruist. Oudgedienden die erbij waren, glommen van trots. Buiten bij het hek stonden de baniers van Melania de deelnemers te verwelkomen. Binnen was de centrale hal versierd met banners, beachflags, posters, attributen uit de...

  Lees meer
  Veiling

  Veiling

  Melania verbindt zich naast lokale vrouwelijke ondernemers in Afrika, Azie en Latijns-Amerika, ook met sociale vrouwelijke ondernemers hier in Nederland. Vergelijkbaar met de werkwijze van Melania, kiezen deze Nederlandse vrouwelijke ondernemers voor samenwerking met...

  Lees meer
  Corona-veilig

  Corona-veilig

  Van harte welkom bij ons jubileum! Je hebt voor je bezoek een coronatoegangsbewijs nodig. Dit bewijs maak je met een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona. Hieronder lees je hoe je een coronatoegangsbewijs kunt...

  Lees meer
  Workshops 10 oktober

  Workshops 10 oktober

  Voorkeuren aangeven Deelnemers aan het jubileum kunnen hun voorkeur doorgeven voor een workshop in de eerste ronde en een workshop in de tweede ronde. Na aanmelding voor de dag, ontvangen zij hierover een mail. Hieronder staan de beschrijvingen van de workshops. ...

  Lees meer
  Boekje in de maak

  Boekje in de maak

  Vanwege het jubileum zijn we de archieven ingedoken. In de afgelopen 100 jaar veranderde er veel in de wereld en in het leven van vrouwen. Melania heeft in haar 100 jaar deze veranderingen meegemaakt en haar werk steeds aangepast aan de tijd. Je kunt dit herkennen in...

  Lees meer