Beschrijving

Dit project beoogt betere levensomstandigheden van vrouwelijk bouwvakkers, minder uitbuiting en sterker ondernemerschap. 

Dit kan worden bereikt door de aanschaf van bouwgereedschap voor huizen en loodgietersgereedschap. Als die goed gebruikt en beheerd worden kunnen die volgens een deskundige 7 jaar mee.

De doelgroep  van 68 vrouwen volgt een seminar. Na het seminar wordt er een uitvoerings- en controlecommissie gekozen voor het management en het uitlenen van het gereedschap. Hiervoor is een taakomschrijving gegeven.

De uitvoerings- en controlecommissie krijgt een training waarna het het project kan superviseren in management principes en registratiegegevens.

Er wordt een revolving fund opgezet om inkomsten te herinvesteren: SACCO (Savings and Credit Organisation). Met als doelstelling het geven van leningen aan de doelgroep om kleinschalige onderneminkjes op financieren.

 

Geld nodig voor:

Bouw- en loodgietersgereedschap, organisatie en scholing.

Waar: Kyanya Village, Kasese District, Oeganda
Gevraagd bedrag: 3.215 euro
Looptijd: 2 jaar
Projectnummer: AF-UG-79

De lokale bijdrage bestaat uit een deel van trainingskosten en een deel van het transport van gereedschap vanuit Kampala, transport van gereedschap naar de bouwplaatsen, (veilige) opslagruimte, boekhoudboeken en personeel, onderhoud en vervanging van gereedschap,  adverteren dat er gereedschap gehuurd kan worden, en rapportage naar de donor.

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Achtergrond

Project ligt in semi-droog gebied tegen hellingen van Rwenzorie bergen aan. Meeste mensen leven van zelfvoorzienende landbouw die vanwege vele droogtes weinig oplevert. Er is veel armoede en 63% van de jongeren heeft geen werk. Kesese Town ligt op 35 km afstand over zeer slechte wegen.

In het district wordt veel gebouwd, percentage losse arbeiders in die sector is 46% waarvan 18% vrouwen. Onder losse arbeidsters zijn 42% jonge alleenstaande moeders (14-17 jaar). Vrouwen worden veel slechter betaald dan mannen. De werkomstandigheden zijn slecht, er zijn veel ongevallen.

WOCALDA is in 2014 door 15 vrouwen opgericht om het lot van vrouwelijke losse arbeidsters in de bouw en de landbouw te verbeteren. De organisatie houdt zich ook bezig met kleine inkomen generende activiteiten, gezondheid, lobby en rechten van vrouwen, wezen en arme kinderen. Doel van de vrouwengroep is om losse arbeidsters vaardigheden, kennis en gereedschap te geven waardoor ze voldoende inkomen hebben om hun gezin te onderhouden en in staat zijn om te vechten tegen onrechtvaardigheden en armoede in het gezin aan te kunnen pakken.

Aanvrager

Women Casual Labourers Development Association (WOCALDA)

Type organisatie: CBO

Opbouw van de kosten:
  • 3.040 euro – gereedschap
  • 600 euro – training en begeleiding
  • 370 euro – revolving funds

WOCALDA brengt zelf 785 euro in.

Gevraagd bedrag: 3,215 euro

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

Adoptie

Nalatenschap mw. Terwijn