Beschrijving

Een eerste aanvraag was voor twee autowasmachines. Melania heeft in eerste instantie maar één machine gefinancierd. Uit het verslag blijkt nu dat het goed gaat. En met een extra machine kunnen ze veel meer inkomsten genereren. Daar worden ze niet alllen zelf beter van, maar kunnen ze ook meer wezen (HIV/Aids) helpen.

Een extra autowasmachine (de huidige watertank heeft voldoende capaciteit voor twee wasmachines), biedt veel voordelen. 

Geld nodig voor:

Autowasmachine/hogedrukspuit om bijvoorbeeld ook tapijten te reinigen.

Waar: Makongeni, Homa Bay, Kenia
Gevraagd bedrag: 811 euro
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AF-KE-29

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Activiteiten

Aankoop van 1 autowasmachine (de huidige watertank heeft voldoende capaciteit voor twee wasmachines.
De groepsleden trainen andere vrouwen in wassen van auto’s en het schoonmaken van andere zaken zoals tapijten.
Veronderstelling: de economische situatie is zodanig dat er genoeg klanten blijven komen. Er is voldoende aanvoer van water en er is elektriciteit. 

Achtergrond

De groep is geregistreerd in 2017. De leden zijn tussen de 18 en 55 jaar. Er is een bestuur van 5 personen die om de 3 jaar wisselt.  De voorzitter, secretaris en penningmeester kunnen geld opnemen dat kan alleen na een vergadering waarin dat wordt goedgekeurd. De groepsleden dragen allemaal KES 400 per maand bij. Waarvan KES 300 voor een revolving fund, KES 100 gaat naar de spaarrekening van de groep. Het revolving fund (Merry go Round) wordt gebruikt om kleine handelsactiviteiten op te zetten. Elke maand wordt geld geïnd en aan een lid gegeven. De opbrengst van de autowasserij gaat voor een deel naar de individuele vrouwen (20% voor salaris als ze gewerkt hebben, niet alle vrouwen zijn continue aan het werk), 30% wordt gereserveerd voor onderhoud, 30% voor groepsleden. De rest 20% gaat naar het fonds Het fonds heeft al veel vrouwen aan inkomen opgeleverd. Ook is het fonds gebruikt om HIV/Aids wezen te ondersteunen. De vrouwen doen niet altijd alle werk zelf, van tijd tot tijd wordt jeugd ingehuurd die hen helpt bij de activiteiten.

Huidige activiteiten

  • auto’s wassen en reiniging andere zaken zoals tapijten
  • ’Merry go Round (revolving fund) en
  • kleinschalige handel zoals verkoop groenten, tomaten, 2e handskleding en handtassen

Melania heeft de groep al eerder gesteund met de aankoop van een autowasmachine en een watertank (AF-KE-22).

Resultaten tot nu toe

Het gebied rond Homa Bay is dicht bevolkt. De mensen proberen te leven van de opbrengst van kleine stukjes grond. Ondanks dat het gebied twee regenseizoenen kent heerst er toch vaak droogte. Het aantal HIV/aids gevallen is hoog. Er zijn veel HIV/aidsweduwen en veel grootouders met de zorg voor kinderen/kleinkinderen. In korte tijd, 3 maanden, is tussen de KES 2.000 en 3.000 salaris betaald, is gespaard en is de groep in staat geweest om 4 wezen te helpen bij schoolkosten (schoolgeld, uniformen).

 Doel: groepsleden zijn zelfstandig genoeg om eigen economische activiteiten op te zetten zodat ze economisch zelfstandig zijn. In dit geval zijn ze in staat een autowasserij en spuiterij te runnen. Ook kunnen ze een aantal HIV/Aids wezen steunen met schoolkosten.

Aanvrager

Homa self-help group

Type organisatie: association

Opbouw van de kosten:
  • 700 euro – autowasmachine
  • 50 euro – monitoring
  • overige

Eigen bijdrage: geen

Gevraagd bedrag: 811 euro 

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Dit project is geadopteerd door:

KVG Houten

 

14/11/2020 – Dear Martina,

How is everyone? We are doing well except for this bad virus which has made our business bad. 
Our business of spraying and washing cars has gone down. Most companies and offices were closed people are usually indoors .We hope this bad virus will end. We don’t make money as before. 
We have many increasing numbers of coronavirus in kenya. It has affected many people close to us and we have some relatives and friends who died of this virus. We are trying our best to follow the health rules. It’s difficult with us who are in business and selling items to different people. We are just trying to keep hygiene and put on mask and wash hands regularly. 
I hope you also do the same my dear. Are you safe? How about your colleagues at Melania organization? We pray that God may protect you in a special way. May you be blessed more my dear. Thanks for all support you have given us. 
 
Best regards from Edith