Beschrijving

De groep vraagt aan Melania een donatie om een modern naai-en brei atelier te starten. Hiervoor zijn machines nodig en een training om met deze machines te kunnen werken. Dit is een project van twee jaar maar de betaling zou in een keer moeten gedaan worden aangezien dat de belangrijkste kosten in eerste jaar plaats zullen vinden.

Tot nu toe hebben de vrouwen altijd met de hand genaaid en gebreid, maar met meerdere naai-en breimachines kunnen ze sneller en meer produceren en dus ook meer verdienen. De aanschaf van garen/scharen/naalden/tekenpapier is de eigen bijdrage van de groep en de parochie stelt het werklokaal ter beschikking.

Met de bescheiden inkomsten die ze met hun handwerk verdienen, sparen ze maandelijks 500 frank (0,50 euro cent) per persoon. De vrouwen lenen elkaar om de beurt een klein bedrag uit deze ‘spaarpot’. Als het atelier gaat produceren, wordt 1% van het ontvangen bedrag op de bank gezet om een klein solidariteitsfonds te vormen.

Geld nodig voor:

Naaimachines, breimachines, toebehoren en materiaal.

Waar: Hanika Parish, Nyamasheke District, Rwanda
Gevraagd bedrag: 3.445 euro
Looptijd: 2 jaar
Projectnummer: AF-RW-11

In het eerste jaar krijgt de groep een grondige training en beginnen zij te produceren voor zichzelf en hun familie. In het tweede jaar gaan ze produceren voor de verkoop. Het plan is om gebruikte kleding te herstellen en uniformen te maken voor schoolkinderen en instellingen. Verder worden er tafelkleden en servetten gehaakt en worden er sjaals en truitjes gebreid (voor baby’s/kinderen/volwassenen).

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Achtergrond

Jonge meisjes/vrouwen die (ongewenst) zwanger zijn geraakt en alleen hun kinderen moeten opvoeden, staan niet goed aangeschreven in de Rwandese samenleving. Als een meisje een kind krijgt en de vader onbekend of afwezig is, wordt zij al gauw beschouwd als een prostituee. Om los te komen van dit stigma is destijds de TUBURU groep gevormd, die wordt begeleid door Caritas.

Deze groep jonge alleenstaande moeders bestaat sinds 2008 en heeft 30 leden in de leeftijd van 25-30 jaar.

Naast de economische crisis die door corona is verergerd, hebben deze vrouwen te maken met sociaal-psychologische belemmeringen. Zonder werk en opleiding en door geringe acceptatie in de gemeenschap, hebben ze grote moeite om voor zichzelf en hun kinderen te zorgen.

De groep ontmoet elkaar elke week op donderdag in een ruimte die de Hanika-parochie heeft aangeboden. Ze komen samen om te naaien, te breien en te haken, maar ook om elkaar te steunen. Door samen te praten en te werken, hebben ze een sterke onderlinge band gekregen.

Aanvrager

TUBURUMURI

Type organisatie: steungroep van Caritas

Opbouw van de kosten:
  • 990 euro – zeven naaimachines
  • 1970 euro – vijf breimachines
  • 825 euro – materiaal en transport
  • 290 euro – onderhoud en gebruik

Eigen bijdrage: 630 euro

Gevraagd bedrag: 3.445 euro

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

Adoptie

Gesponsord via fondswerving