Traditionele gebruiken en ecotoerisme

Beschrijving

De basisgroep bestaat uit vijf vrouwen die wonen in de kleine gemeenschap genaamd El Gato dat op 5 kilometer afstand ligt van Reyes.  Reyes is de hoofdstad van de provincie  José Ballivián in het departement Beni in het Amazonegebied in het noorden van Bolivia en tevens hoofdplaats van de gemeente  Reyes. Het stadje ligt op 32 km van Rurrenabaque aan de  Beni-rivier  en telt ongeveer 6.200 inwoners. Het dorpje waar de vrouwen wonen heeft geen toegang tot basisvoorzieningen als elektriciteit, drinkwater en openbaar vervoer. De moeders brengen hun kinderen op bromfietsen naar school.

De vrouwen willen op een terrein van 10 hectare, op kleine schaal en op ecologische wijze, groente en fruit verbouwen.  Ze willen de traditionele productiewijzen van het gebied herwaarderen. Dit kan als voorbeeld dienen voor andere producenten. Daarbij willen ze het terrein openstellen voor toeristen. Voor toeristen wordt een dag georganiseerd met een traditioneel ontbijt, traditionele lunch, siësta in hangmatten en tochten met paarden door de bergen.

Met de startsubsidie zullen de vrouwen materiaal kopen om voor de toeristen te kunnen koken zoals een generator, een koelkast, een fornuis, industriële oven en pannen. Daarnaast willen ze plantmateriaal (zaden en bomen) aanschaffen en de eerste basis ingrediënten (suiker, meel, etc). 

Geld nodig voor:

Inrichting van de keuken en plantmateriaal.

Waar: Reyes, Bolivia
Gevraagd bedrag: 2.220 euro
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: LA-BO-13

Doelen van het project zijn:

 • Herwaarderen van de traditionele gebruiken van de regio.
 • Toeristen nemen kennis van traditionele gebruiken en ecologische productiemethoden.
 • Verbeteren van de inkomsten van de vrouwen.
 • Het verbeteren van de organisatie van de vrouwen.
 • Het uitbreiden van het project met meer vrouwen.

De verwachte resultaten van het project zijn:

 • Een terrein van 10 hectare met ecologische verbouw van groente en fruit.
 • Organisatie van traditioneel ontbijt, lunch, siësta in hangmatten en bergtochten met paarden voor toeristen en dagjesmensen.
 • Vijf vrouwen met een hoger en vast inkomen.
 • Uitbreiding van het project met meer vrouwen.

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Achtergrond

De vrouwen zijn moeders, allemaal hoofd van het gezin. Hun inkomen is laag. De vrouwen houden zich met name bezig met het huishouden, verzorgen van klein vee. Een aantal vrouwen produceren en verkopen op kleine schaal typisch brood uit de regio. De corona crisis heeft veel negatieve effecten gehad voor de werkgelegenheid in dit afgelegen gebied. De corona crisis heeft met name veel effect gehad voor de vrouwen.  De vrouwen willen het project uiteindelijk uitbreiden naar meer vrouwen.

Aanvrager

Mujeres emprendedoras Eco-turisme

Type organisatie: basisgroep

Opbouw van de kosten:
 • 1.725 euro – generator, koelkast, fornuis
 • 325 euro – plantmateriaal
 • 480 euro – transport + overige kosten

Eigen bijdrage: 310 euro

Gevraagd bedrag: 2.220 euro

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

Adoptie

Dit project is geadopteerd door KVG Roermond.