Bezemmakerij

Beschrijving

8 zelfhulp groepen voor vrouwen hebben het idee gevormd om bezems te gaan maken. De stamvrouwen waren getuige van het succes dat CARD India had met het lanceren van soortgelijke projecten in andere dorpen. Ze kregen hoop dat ze een soortgelijk initiatief zouden kunnen starten in hun eigen afgelegen dorpen. Het maken van bezems vereist niet veel technisch inzicht en kan meer inkomsten opleveren dan het dagelijkse werk dat ze nu doen. Met het inkomen willen de vrouwen vervoer kunnen betalen om hun kinderen (vooral hun dochters) naar scholen te sturen die 10-15 kilometer verderop liggen.

In het eerste jaar zullen 80 vrouwen (10 per zelfhulp groep) getraind worden in het maken van bezems. Elke vrouw krijgt het gras, de snijmachine, het mes, de binddraad en de bezemstelen die nodig zijn om de bezems te maken, en er wordt een machine voor het maken van bezemstelen geleverd aan het hele project om de kosten te verlagen en de duurzaamheid te vergroten.

Lokale vrouwen die de afgelopen 15 jaar met de lokale stamgroepen hebben gewerkt, zullen de groepen gratis training geven over marketing en sparen, hen helpen toegang te krijgen tot groothandelaars en verkopers, en zullen de vrouwen ook trainen in het maken van bezems.

Een aparte gratis training zal worden voorzien om de bezemstelen machine te bedienen, dit door de verkopers van de machine. De training zal in totaal 5 dagen duren.

Daarna zullen de vrouwen samenkomen in een veilig gemeenschapscentrum en het werk delen om de bezems te maken.

Na naar schatting 15 dagen gaan de eerste bezems dan naar een groothandel. De initiële inkomsten uit de verkoop van de bezems aan een groothandel zullen gedeeltelijk worden geherinvesteerd voor de volgende reeks werk, terwijl de vrouwen het hogere dagelijkse inkomen dat ze verdienen ook kunnen sparen voor hun gezin.

Een projectcoördinator van de lokale ngo CARD India zal toezicht houden op het project, de vrouwen continu ondersteunen en periodieke evaluaties uitvoeren. Het roulerende karakter van het project zorgt ervoor dat het na 1 jaar goed houdbaar is. Bovendien zijn bezems een populair alledaags item in India en moeten ze doorgaans elke 2 maanden opnieuw worden gekocht. Dit zorgt voor een stabiele markt voor de vrouwen.

Geld nodig voor:

Gras, hout, scharen, messen, touw en een bindmachine.

Waar: Andhra Pradesh, district Chittoor
Gevraagd bedrag: 4.065 euro
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AZ-IN-70

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Activiteiten

 • 8 groepen van 10 vrouwen vormen
 • Vrouwen trainen in marketing en sparen, het maken van de bezems en het gebruik van de machine om bezemstelen te maken (circa 5 dagen)
 • Verbinding leggen met groothandels om materialen in te kopen en eind producten te verkopen
 • Distributie van bezemsteel machine en materialen
 • Periodieke evaluatie en voortdurende ondersteuning gedurende 1 jaar vanuit CARD India

Resultaten

 • Aan het einde van een jaar zullen 80 vrouwen zijn opgeleid in het maken van bezems
 • Ze zullen goed geïnformeerd zijn over marketing
 • sparen en begrijpen hoe ze geld kunnen herinvesteren voor lopende productie
 • en solide contacten hebben met groothandelaars.

Hierdoor kunnen ze een hoger dagelijkse inkomen genereren en in hun levensonderhoud voorzien, wat ook ten goede komt aan hun families, vooral hun kinderen. Dit zal een grote opluchting zijn voor inheemse vrouwen op het platteland van Chittoor die zo weinig mogelijkheden hebben om inkomen te verwerven en een bestaan op te bouwen.

Aanvrager

Community Alternative Research And Development (CARD)

Type organisatie: non-profit organisatie

Opbouw van de kosten:
 • 3.215 euro – materialen en handgereedschap
 • 1.315 euro – machine
 • 205 euro – trainingsmateriaal

Eigen bijdrage: 670 euro

Gevraagd bedrag: 4.065 euro

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

Adoptie

We zoeken nog naar sponsoren!