Cavia’s en sla

Beschrijving

Een groep van 31 vrouwen wil cavia’s fokken voor consumptie en verkoop en daarnaast groente verbouwen. Cavia’s zijn redelijk makkelijk te houden, hebben weinig last van ziektes en ze zijn nog leuk ook. Z zijn niet lawaaierig en verspreiden geen onaangename geur en zijn duurzaam en gezond. Er komen weinig ziektes bij hen voor en ze vermenigvuldigen zich snel. De uitwerpselen vormen goede mest voor de tuinbouw. Het houden van cavia’s is zowel plezierig als winstgevend. De Bakonzo stam in Kasese eten ze veel. De kwaliteit van het vlees is goed (niet rood) en rijk aan proteïne  En vanuit het naburige Congo is er ook een grote vraag  naar.

Elk lid krijgt 20 cavia’s zodat ze er in totaal 620 worden ingekocht. De vrouwen worden getraind hoe ze te houden en hun hokken te bouwen. Ook wordt de vrouwen geleerd hoe een hogere productie te krijgen van hun groententeelt zoals kool, spinazie,  sla, mais, etc. Ze hebben al een vaste afzet in Congo en dat is heel fijn want ze vermenigvuldigen snel en zo kunnen ze er veel in een keer verkopen. Van de opbrengst en die van de groenten zetten ze 10% opzij in het ontwikkelingsfonds van de groep.

Aan het einde van het project heeft iedere vrouw 50 cavia’s en is er geld ter waarde van 77 euro verdiend. De voeding is verbeterd en de vrouwen hebben kennis en vaardigheden in het houden van cavia’s en verbouwen van groenten  opgedaan. En de waardigheid van de vrouwen is verbeterd.

Geld nodig voor:

Cavia’s, hokken, zaad en tuingereedschap. En training.

Waar: Butalimuli, Mahango, Kasese, Oeganda
Gevraagd bedrag: 2.230 euro
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AF-UG-110

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Achtergrond

Butalimuli Women Rights and Development Savings Group is een zelfhulpgroep in het berggebied tegen de Rwenzori in het Kasese district (West-Oeganda) De groep is in 2018 begonnen en telt 31 vrouwen allen boven de 18 jaar. De reden om een groep te starten was om elkaar te versterken en bevestigen dat zij rechten hebben op eigendom en inkomen.  Ze zijn gestart met een spaar en leensysteem  en komen een keer per week bij elkaar om geld in te leggen of eventueel te lenen. Dat laatste gebeurt tegen 3% rente. Een groep van 7 vrouwen (voorzitter, secretaris, penningmeester, en sleutelbewaarders) leiden de vrouwen en zorgen ervoor dat alles ordelijk verloopt.

Aanvrager

Butalimuli Women Rights and Development Savings Group

Type organisatie: zelfhulpgroep

Opbouw van de kosten:
  • 595 euro – bouwmateriaal
  • 665 euro – zaad en tuingereedschap
  • 525 euro – training
  • 945 euro -cavia’s

Eigen bijdrage: 500 euro

Gevraagd bedrag: 2.230 euro

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

Adoptie

Dit project is gefinancierd door Auxilia en anonieme sponsor.