Bakkersmeel van cassave en zoete aardappel

Beschrijving

Twee jaar geleden zijn ze begonnen om op 2,5 ha cassave en zoete aardappelen te verbouwen dit vooral ter verbetering van hun dieet. Met aids is een goed dieet belangrijk. Het blijkt dat de opbrengst te groot is om alles zelf te kunnen consumeren. Wat overblijft levert weinig of niets op. Om verspilling tegen te gaan en de oogst zo efficiënt mogelijk te gebruiken, voor goede voeding en voor inkomen, is de groep van plan om brood en cakejes te gaan bakken van cassave- en zoete aardappelmeel. Dit brood is erg gezond.

Om het plan te kunnen uitvoeren zijn een bakoven en een molen op zonne-energie nodig, verder bakblikken en schappen om brood op te leggen. Hiervoor wordt financiering van Melania gevraagd. Zelf betalen ze bak ingrediënten zoals olie, suiker, zout, brengen de cassave en zoete aardappelen in, en betalen de training in bedrijfsvoering. Het land dat ze bewerken plus de werkruimte zijn van de penningmeester. Het mag tien  jaar gratis gebruikt worden.

Geld nodig voor:

Bakkersoven, molen op zonne-energie en inrichting bakkerij.

Waar: Nyilima, Kenia
Gevraagd bedrag: 2.705 euro
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AF-KE-73

Om brood te kunnen bakken moeten de cassave en de zoete aardappelen eerst gedroogd worden en vervolgens vermalen tot meel. Nyilima Village (63.000 inwoners) en de omliggende dorpen moeten vier of meer km reizen om brood te kunnen kopen. Er is een dorpsschool waarmee een overeenkomst gesloten is om per week 3.000 broden te leveren. Op de markt hopen ze 1000 broden per week te verkopen. De afzet is dan ook geen probleem. De prijs van een brood is Euro 0,19, met alleen de levering aan de school komt er Euro 575 per week in het laatje. Inkomsten per vrouw per maand minimaal Euro 76. De productiekosten zijn laag omdat ze de grond vruchtbaar houden met bladeren. Ziekten en plagen houden ze onder controle met as van het hout waarmee ze koken. Het meel wordt gemaakt van de eigen oogst. De groep spaart via een ‘Merry go round’ systeem, inleg per lid Euro 0,63 per week. Om de beurt mogen de leden dat bedrag gebruiken voor gezinsuitgaven. In aanvulling hierop komt er een fonds voor onderhoud waarin door de groep per maand Euro 32 gestort wordt.

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Achtergrond

28 weduwen die hun man aan Aids hebben verloren en zelf ook besmet zijn moeten voor hun gezin zorgen. Dat lukt niet omdat ze met aids geen betaald werk kunnen vinden. Twee jaar geleden zijn ze begonnen om op 2,5 ha cassave en zoete aardappelen te verbouwen dit vooral ter verbetering van hun dieet. Met aids is een goed dieet belangrijk.

Het idee om dit te doen komt nadat vijf leden een cursus “Food Value Chain processing” van het ministerie van Landbouw gevolgd hebben. De cursus behandelt de teelt van de gewassen tot het bewerken ervan tot eindproduct zoals brood en cake. Het ministerie geeft alleen training, het financiert niet de projecten. Training in bedrijfsvoering maakt geen deel uit van de overheidscursus, dat is wel nodig. De groep heeft deze training (Agribusiness, boekhouden, marketing, financieel management en sparen) geregeld met een deskundige van hun bank. Twee weken elke dag drie uur training. De ervaring leert dat de gekozen gewassen het goed doen in het gebied waar de vrouwen wonen. Cassave kan goed tegen droogte en het gekozen ras voor zoete aardappel ook tevens zijn ze redelijk ziekte en plagen bestendig.

Aanvrager

Kalee Women Groep

Type organisatie: vrouwengroep

Opbouw van de kosten:
  • 1.285 euro – bakkersoven
  • 1.180 euro – inrichting bakkerij
  • 495 euro – training en opstart

Eigen bijdrage: 255 euro

Gevraagd bedrag: 2.705 euro

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

Adoptie

Dit project is gesponsord door particulier.