Start een actie

Voor én door sterke vrouwen! Dat is de slogan van Melania. Onze bijdragen aan vrouwenprojecten in ontwikkelingslanden zijn alleen maar mogelijk door de inzet van vrouwen hier. 

Actueel: Fietstocht door Rwanda

Fiets je mee door Rwanda? We bezoeken projecten en reizen van Kigali naar Musanze en langs het Kivu Meer. Van 2 tot 12 januari 2020. Elke deelnemer brengt 1000 euro sponsorgeld mee!

Melania werkt al van oudsher samen met Nederlandse vrouwen die fondsenwervende acties doen, van collectes in de kerk tot grote events voor tweehandskledingverkoop.

Op dit moment zijn er zo’n 12 vrouwengroepen actief en dit aantal willen we graag uitbreiden. We zijn daarom op zoek naar vrouwen die zich al enige vorm hebben georganiseerd, denk bij voorbeeld aan vrouwendisputen van studentenverenigingen, sportclubs, vrouwelijke ondernemers of serviceclubs als de Soroptimisten of Zonta. Uiteraard kun je ook zelf een vrouwengroep starten met collega’s, vriendinnen, buurtgenoten, jaargenoten of hobbyclub. Op deze pagina vind je een aantal tips en suggesties over hoe je dat aan kunt pakken.

Vrouwengroep en actie starten

 1.  Plan een presentatie over Melania, de werkwijze, de projecten en op welke manier jij in actie zou willen komen (informatie hiervoor is te vinden op onze website of je kunt ons ook uitnodigen).
 2. Nodig al je vriendinnen, vrouwelijke collega’s, familieleden uit voor deze presentatie.
 3. Stel na de presentatie een groep samen met dames die enthousiast zijn geworden om in actie te komen en verdeel de taken.
 4. Stel samen een financieringsdoel en maak een actieplan.
 5. Meld je actiegroep aan bij Melania.
 6. Start met een eenvoudige (makkelijk uit te voeren) actie. Er zijn verschillende soorten van fondsenwervende acties. Hieronder een paar voorbeelden.
  • Organiseer een wandeltocht
  • Loop mee met een marathon
  • Vraag geld voor je verjaardag, jubileum of afscheid
  • Doe mee aan een fietstocht
  • Verkoop tweedehands kleding
 7. Zorg bij acties altijd dat herkenbaar is dat het voor Melania is, bijvoorbeeld door een banner van Melania neer te zetten.
 8. Vraag vrienden, familie, bekenden en mensen uit je omgeving om je actie te ondersteunen. 
 9. Evalueer de acties, zodat je er zelf van leert en een volgende keer het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden.

Project selecteren 

Bij Melania kun je als groep ervoor kiezen om een heel project te financieren of slechts een deel. Een en ander hangt af van de hoogte van het bedrag dat je gaat werven. Je kunt hier een project kiezen. Neem daarna contact met ons op om je actie aan te melden en je (geschatte) bijdrage door te geven.

Uiteraard is het ook mogelijk om ons te steunen met een gift die niet aan een specifiek project is verbonden.

Communicatie-toolkit

Om jouw vrouwengroep te ondersteunen bij de acties, stelt Melania diverse materialen beschikbaar. Zo kunnen wij op verzoek machtigingskaarten, een rolbanner of een beachflag toesturen. Neem voor meer informatie contact met ons op door te mailen naar info@melania.nl.