Beschrijving

Door dit project kunnen 40 plattelandsvrouwen hun inkomen laten groeien door micro-ondernemerschap. Tijdens dit project zullen zij hiervoor trainingen krijgen.

Geld nodig voor

Financiële Management Trainingen (sparen, marketing, bedrijfsvoering, boekhouden), Kredietverstrekking.

Waar: Wobulenzi, Luweero district, Uganda
Gevraagd bedrag: € 2.180,-
Looptijd: 2 jaar (1.140,- per jaar)
Projectnummer: AF-UG-33/R

De plattelandsvrouwen kunnen door dit project een lening aanvragen tegen rente van 1% (dit is vaak 25-35% in het gebied). Daarbij wordt 0.5% gerekend voor elke lening: dit om administratieve kosten te vergoeden. Vanuit Empathy Uganda komt toezicht op de kredietverstrekkingen, maar in principe moeten de leiders uit de vrouwengroepen zelf een ‘leencommissie’ opzetten om toezicht op de kredietverstrekkingen te houden. Hierdoor kunnen deze vrouwen hun inkomen laten groeien en zo zichzelf en hun gezin beter onderhouden.

Wobulenzi, Luweero district, Uganda

Activiteiten

Er zijn verschillende activiteiten in dit project:

Ten eerste zal er een handleiding worden gemaakt voor de bedrijfsopleiding voor micro-financiering. Op deze wijze kunnen ook andere vrouwen in de toekomst getraind kunnen worden door Empathy Uganda.

Ten tweede krijgen de vrouwen een workshop ‘financieel management’. Deze workshop zal de plattelandsvrouwen voorbereiden op het aangaan van een lening.

Ten derde zullen zowel de leden van Empathy Uganda en de plattelandsvrouwen getraind worden in toezien op lopende kredieten, met het afbetalen ervan en bij de beoordeling van aanvragen voor nieuw krediet.

Achtergrond

Empathy Uganda is een katholieke vrouwengroep met als missie ‘waardigheid voor allen’. Sinds oprichting zijn er al verschillende activiteiten opgezet zoals: naaicursussen, landbouwtrainingen aan vrouwen, het verbeteren van hygiëne en sanitaire voorzieningen, liefdadigheidsactiviteiten voor HIV/aids slachtoffers, voedselverschaffing aan behoeftige families en een mobiele kliniek voor moeder/kindzorg.

Deze NGO wil nu voor 2 vrouwengroepen een micro-financieringsproject opzetten. Microfinanciering groeit in Uganda, echter door de hoge rentes, de wekelijkse betalen en een gebrek aan bewijzen voor landrechten en/of een rijbewijs maken het lastig om op dit moment een krediet af te sluiten. Vaak moeten de aanvragen ook in het Engels. De meeste plattelandsvrouwen zijn niet in bezit van juiste documenten en spreken geen Engels.

Aanvrager

Empathy Uganda ‘dignity for all’
Type organisatie: NGO

Opbouw van de kosten:

Training FInancieel Management (sparen, marketing, bedrijfsvoering, boekhouden).

Totaal 6 trainingen voor 50 personen: € 335,-
Bedrag voor kredietverstrekkingen: € 1.915,-

Eigen bijdrage: Trainingen, kantoorbenodigdheden, bedrijfshandleiding: € 465,-

Gevraagd bedrag: € 2.180,-

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Dit project is voor €545,- geadopteerd door: Cordaid
Dit project is voor €1.635,- geadopteerd door: Het Limmefonds