Kom in actie!

Wil je een positieve impact hebben en iets betekenen voor anderen? Kom in actie en steun jouw favoriete goede doel! Door zelf een actie op te zetten en donaties te verzamelen, kun je een verschil maken. Lees verder om te ontdekken hoe je een actie opzet en anderen kunt inspireren om ook hun steentje bij te dragen.

Hoe werkt het?

Wil je graag een eigen actie opzetten, maar weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen, we begeleiden je door het proces. Het is makkelijker dan je denkt!

Stap 1: Meld je actie aan op WhyDonate

Het eerste wat je moet doen, is je actie aanmelden op WhyDonate. Maak een account aan en vertel ons meer over je inzamelactie. We zullen je alle tools en ondersteuning bieden om van je actie een succes te maken.

Stap 2: Deel je actiepagina

Nu je actie is aangemeld, is het tijd om anderen te laten weten wat je van plan bent. Deel je actiepagina met vrienden, familie en op sociale media. Hoe meer mensen je bereikt, hoe groter de kans dat je je streefbedrag haalt. Vertel je verhaal en leg uit waarom deze actie en het goede doel zo belangrijk voor je zijn.

Stap 3: Verzamel donaties

Het mooiste moment is wanneer mensen beginnen te doneren aan jouw actie. Elke bijdrage telt, groot of klein, en brengt je dichter bij je doel. Bedank je donateurs en laat ze weten hoeveel hun steun betekent voor jouw en het goede doel dat wordt gesteund.

Klaar om in actie te komen?

Meld je vandaag nog aan op WhyDonate en begin jouw bijdrage aan een betere wereld. Samen kunnen we het verschil maken!

Sponsorfietstocht door India

   

We maakten van 2 t/m 14 januari 2023 een avontuurlijke fietstocht  van ongeveer 450 km door heuvelachtig landschap, langs projecten in de deelstaat Tamil Nadu. Start- en eindpunt was Chennai. We bezochten projecten die door Stichting Melania worden ondersteund en ontmoetten de vrouwen zelf om hun verhalen te horen en hun werk te zien.

Eén van de vrouwengroepen wordt getraind in de productie van biologisch afbreekbare compost. Hiervoor worden composteerputten gebouwd en mest van koeien verzameld. Met begeleiding van TAPWA, de plaatselijke NGO, vormen ze zelf de coöperatie die de compost verhandelt waarmee op uitgeputte landbouwgronden weer gewassen verbouwd kunnen worden. Project AZ-IN-64.

Ook bezochten we een muziektheatervoorstelling en bezichtigden de Minakshitempel in Madurai,  een hill station en sfeervolle vissersdorpjes langs de kust.

Sterrennacht in de Sinaï

 foto H Schot
Melania was uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Sinaï, waar we twee projecten ondersteunen. We waren uitgenodigd door ons contact Marion Meulenbroek, die al ruim 20 jaar in de Sinai komt en geheel is opgenomen in de bedoeïenengemeenschap. Tevens heeft Marion (antropologe, islamkundige en Arabisch gestudeerd aan de Radboud Universiteit) nauwe contacten met de vrouwengroepen aldaar en moedigt ons aan om de projecten en deze vrouwelijke ondernemers te ontmoeten. 
Omdat de bekende uitdagende Sinaïtrail daar om de hoek ligt en Marion ook veel ervaring heeft in het begeleiden van wandelaars door de woestijn, werd het programma van deze reis tweeledig zijn: het ontmoeten van vrouwen in de Sinaï en een sportieve prestatie.
We deden:
 • een 8-daagse reis, waarvan we op 2 dagen projecten bezochten en vrouwelijke ondernemers (bedoeïenen vrouwen) ontmoetten
 • een 5/6daagse ‘sponsorchallenge’ door een deel te lopen langs de Sinaïtrail, die zwaar is vanwege het wandelen door de woestijn, maar voor iedereen met een gemiddelde conditie te doen was. Gemiddeld liepen we 12-15km per dag
 • Uitdagingen? Wandelen door de woestijn door rul zand, slapen in de open lucht of in grotten, niet elke dag kunnen douchen (eenmaal onderweg een woestijndouche met max 3 liter water), naar de wc gaan in de frisse natuur (en dat is gebonden aan allerlei regels), geen tafels en stoelen, geen alcohol, geen internet (minimaal)
 • Overige leuke challenges: zelf kampvuur maken en/of flatbread bakken in het as van het vuur en meer
 • Marion en haar team (lokale bedoeïenen) vormden de reisbegeleiding, incl enkele kamelen die bagage droegen
 • Naast de bezoeken aan de projecten en de tocht door de woestijn, hebben we ook het St Catharina klooster bezocht op dag 7
 • Gemiddelde temperaturen in november: 28 graden overdag, 15 graden ’s nachts

Button op je bedrijfswebsite?

Als MKB’er heb je misschien minder tijd om een evenement te organiseren, maar je hebt wel de kans om bezoekers van je website je maatschappelijke betrokkenheid te tonen door te verwijzen naar Melania. Dat kan het beste op twee plaatsen op je website: de pagina waar je vertelt wie je bent en waar je energie van krijgt en de pagina waar de bezoekers contact met je zoeken. Die pagina is ook het meest geschikt voor een button met de oproep te doneren.

Voorbeeldtekst voor op je contactpagina:

Ik steun stichting Melania om mijn solidariteit met vrouwen in ontwikkelingslanden vorm te geven.  Doneer via deze link:

DONEER

Hartelijk dank voor je steun!

Voor en door sterke vrouwen: stichting Melania steunt vrouwen in Afrika, Azië en Latijns Amerika, die een eigen onderneming willen beginnen, bijv. om groente te verbouwen, een naaiatelier te beginnen of vruchtensappen te verkopen.  Steun hen in het verwezenlijken van hun droom! Bezoek de site voor informatie en acties.

Voorbeeld aanvullende tekst op de pagina Wie ben ik?

Een deel van mijn verdiensten stel ik ter beschikking aan vrouwen in ontwikkelingslanden om hen te ondersteunen met het starten van hun eigen onderneming. Dit doe ik via stichting Melania. Deze stichting bestaat geheel uit vrijwilligers. Via hun netwerk in Afrika, Azie en Latijns-Amerika selecteren ze vrouwengroepen -die niet in aanmerking komen voor een microkrediet- voor kansrijke projecten. Met een relatief klein bedrag (1500 – 2500 euro) kunnen zij werk starten en uitbouwen via ‘revolving funds’. Het opleiden van en investeren in vrouwen heeft een positief effect op de armoedebestrijding. Investeer je in een vrouw dan investeer je in een hele gemeenschap. 

Wil je je inzetten voor sterke vrouwen in Azië, Afrika of Latijns-Amerika? Dat kan! Actie voeren kan in je eentje, met je zus maar ook samen met je sportclub, collega’s of vriendinnengroep.  

Er zijn verschillende soorten van fondsenwervende acties. Hieronder een paar voorbeelden.

 • Plaats een button om te doneren op je bedrijfswebsite
 • Doe mee aan een sponsorfietstocht
 • Organiseer een sponsorsportevent
 • Organiseer een wijnproeverij of oliebollenverkoop
 • Vraag geld voor Melania bij je verjaardag, jubileum of afscheid

Je kunt de opbrengst van jouw actie besteden aan een specifiek project. Zoek een aansprekend project uit en neem contact met ons op om jouw bijdrage aan te melden voor dat project. Je kunt ervoor kiezen om een project in zijn geheel te financieren of slechts een deel.

Uiteraard kun je ook een eenmalige of periodieke gift geven die niet specifiek verbonden is aan een project. In dat geval zullen we je gift besteden aan het project waar jouw bijdrage het meest nodig is.

Als je een actie wilt starten, alleen of met een groep, denken we graag met je mee. Voor vragen en ondersteuning, stuur een mail naar info@melania.nl. Wij helpen je graag op weg!