Beschrijving

Door dit project kunnen 50 vrouwen een eigen bedrijfje opzetten door middel van microkrediet, ondersteuning en management. Op deze wijze kunnen deze vrouwen hun gezin beter onderhouden.

Geld nodig voor

Training, startbedrag revolverend fonds, startbedrag spaar en kredietleningsstelsel.

Waar: Kamwezi Parish, Kabale, Uganda
Gevraagd bedrag: € 3.340,-
Looptijd: 2 jaar (1.670,- per jaar)
Projectnummer: AF-UG-27/R

Na de training zullen de 50 vrouwen zelf een projectmanagementcomité opzetten waar 10 deelnemers in zullen zetelen, gekozen door de groep zelf. Vanuit deze 10 projectmanagementcomitéleden zal een leningcomité worden opgezet bestaande uit 5 vrouwen. Deze vijf vrouwen zijn derhalve afkomstig uit het projectmanagementcomité. Het leningencomité zal verantwoordelijk zijn voor het verwerken van leningaanmeldingen. Dit comité bepaalt hoeveel krediet versterkt zal worden per businessidee.

Voor het schrijven van het projectvoorstel heeft KAPAWA een consultatie onder haar leden gedaan om te kijken wat voor soort ondernemingen de vrouwen zouden willen opzetten met het microkredietlening. Daar kwamen de volgende ideeën uit voort:

 • Een klein restaurant
 • Handel in tweedehands kleding
 • Huren van een marktkraam om vers voedsel te verkopen (bijv. tomaten, kool, uien etc.)
 • Handel in tweedehands schoenen
 • Een winkel in houtskool
 • Kapperssalon met een haardroger, spiegel en meubilair
 • Een kantine in een school die taart, frisdranken en water verkoopt
 • Kaarsen maken en verkopen
 • Vloeibare zeep maken en verkopen
 • Een fotostudio voor bijv. trouwfoto’s en paspoortfoto’s voor studenten
 • Manden vlechten en verkopen

Kamwezi Parish, Kabale, Uganda

Activiteiten

KAPAWA zal een roulerend fonds opzetten waaruit in eerste instantie 20 vrouwen een microkredietlening zullen krijgen om een eigen bedrijfje op te zetten. KAPAWA zal als eerste stap 1.085 euro (3.500.000 UGX) in het fonds stoppen. De vrouwen kunnen per persoon aanspraak maken op een lening tussen de 30 euro (100.000 UGX) en 155 euro (500.000 UGX). Aangezien het fonds stapsgewijs wordt opgezet, kunnen niet alle 50 vrouwen bij de start tegelijk aanspraak maken op een lening.

De lening dienen zij in 6 maanden terug te betalen door maandelijkse aflossingen, te beginnen in de tweede maand. Ten tweede zullen de vrouwen 3% rente moeten betalen over de lening. Deze hoogte van deze rente is door de groep zelf overeengekomen tijdens een vergadering. Hierdoor zullen de overige 30 vrouwen na enige tijd tevens een lening kunnen krijgen.

De vrouwen worden ook geacht om te sparen via een spaar- en kredietleningstelsel. Vrouwen kunnen aandelen kopen (1 aandeel zal 10.000 UGX = 3 euro kosten). De vrouwen ontvangen rente over deze aandelen. Na 6 maanden of een jaar zullen de vrouwen 50% van de originele inleg plus interest ontvangen. De overige 50% zal in het spaar- en kredietleningstelsel worden gestopt om vervolgens meer leningen te kunnen verstrekken.

Om het revolverend fonds in goede banen te leiden zal de associatie 50 vrouwen een tweedaagse training aanbieden om vaardigheden bij te brengen in het kader van microkredietmanagement. De training zal zich onder meer focussen op businessmanagement, ondernemerschap, marketing en sparen. Aangezien er 100 leden in totaal zijn zal slechts de helft in eerste instantie kunnen deelnemen aan deze training. Daarom zullen de vrouwen hun aanmelding moeten onderbouwen met een motivatie.  KAPAWA zal de aanmeldingen beoordelen en de uiteindelijke 50 vrouwen uitkiezen. Enkele van de criteria zijn:

 • De vrouw moet tussen de 18 en 40 jaar zijn
 • Ze moet uit Kamwezi Parish komen
 • Ze moet momenteel zich bezighouden met het huishouden
 • Ze moet lid zijn van KAPAWA
 • Ze moet bereid zijn deel te nemen aan de training
 • Ze moet bereid zijn om een eigen bedrijfje op te zetten
 • Ze moet een bankrekening hebben of bereid zijn er één te openen
 • Ze moet de steun hebben van haar echtgenoot, zodat het geld daadwerkelijk gebruikt wordt voor het opzetten van een eigen onderneming

Achtergrond

De vrouwen in Kamwezi worden geconfronteerd met een breed scala aan uitdagingen, zoals discriminatie, een lage sociale status, gebrek aan economische zelfstandigheid en risico op HIV/AIDS. Vooral de sociaaleconomische status van de vrouwen is erg slecht. Vrouwen hebben meestal een zeer laag inkomen in de regio en een nauwelijks toegang tot scholing. Scholing voor meisjes en vrouwen wordt door de gemeenschap niet als prioriteit gezien.

KAPAWA is één van de associaties onder Kamwezi Catholic Parish en wordt geleid door een comité van zeven leden. In totaal zijn 100 vrouwen aangesloten bij KAPAWA. Kamwezi Catholic Parish is opgericht in 1993 om de positie van vrouwen in de gemeenschap te verbeteren.

Aanvrager

Kamwezi Parish Women’s Association (KAPAWA)
Type organisatie: Associatie

Opbouw van de kosten:

Training microkredietmanagement: € 750,-
Startbedrag revolverend fonds: € 1.085,-
Startbedrag spaar- en kredietstelsel: € 1.085,-

Eigen bijdrage: Lidmaatschapskosten, Administratieve kosten fonds € 975,-
Gevraagd bedrag € 3.340,-

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Dit project is voor €835,- geadopteerd door: Cordaid
Dit project is voor €2.505,- geadopteerd door: het Limmefonds