Beschrijving

Dit project richt zich op meisjes die het risico lopen om genitiaal verminkt te worden in het ritueel om over te gaan naar volwassenheid.  Deze Gusii meisjes kunnen worden ondersteund door te onderwijzen, discussiëren en adviseren over Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV). De reeds geredde meisjes van VGV treden op als ‘peer educators’ en vormen zogenaamde ‘health clubs’.

Geld nodig voor

Training van ‘peer educators’, gemeenschapswerkers, chiefs, pastoren en schoolhoofden.

Waar: Mosocho, Kenia
Gevraagd bedrag: € 1.130,-
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: Af-KE-11/E

De verwachting is dat door dit project er een afname zal zijn van VGV. Daarnaast zal er een toename van meisjes zijn in het centrum van de organisatie die gered zijn uit huwelijk of van VGV. Ook zal er een afname van HIV en AIDS zijn, evenals een afname van huiselijk geweld tegen kinderen. Meer meisjes zullen door project terug naar school kunnen gaan.

Mosocho, Kenia

Activiteiten

De organisatie biedt ongeveer 83 meisjes onderwijs, eten, gezondheidscontrole en psychosociale ondersteuning in hun centrum. Daarnaast gaan zijn deur tot deur om mensen te advisering over VGV. Dit werk wordt gedaan door gemeenschapswerkers, chiefs, en ‘peer educators,’

Het doel is om door grootschalige campagnes mensen bewust te maken over VGV. Tijdens het project worden 10 gemeenschapswerkers, 10 chiefs, 10 pastors en 10 schoolhoofden getraind in rapportering, in het verwijzen naar professionals en in het uitvoeren van huisbezoeken en schoolbezoeken. Tenslotte worden zij ook getraing in het optreden op openbare bijeenkomsten. De reeds geredde meisjes treden op als ‘peer educators’ om te onderwijzen, discussiëren en adviseren over VGV.

Tijdens dit project wordt een gratis VGV hulplijn opgezet, voor advisering en melden van (vermoeden) VGV. Tenslotte zal er ook een meisjes voetbal toernooi worden georganiseerd.

Achtergrond

De organisatie Smart Girls For CHange Group bestaat sinds 2000. Deze groep werkt in een gebied waar vrouwelijke genitale verminking (VGV) wordt toegepast als ritueel om meisje over te laten gaan naar hun volwassenheid. De organisatie werkt met kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. De meeste van deze meisjes zijn gered voor of uit een ‘vroeg huwelijk’ of van VGV.

Aanvrager

Smart Girls For Change Group

Type organisatie: Associatie

Opbouw van de kosten:

Training van ‘peer educators’, gemeenschapswerkers, chiefs, pastoren en schoolhoofden: € 631,-

Gevraagd bedrag: € 1.130,-

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Dit project is geadopteerd door Vrouwengilde Landgraaf