Beschrijving

Dit project zal van start gaan met een eendaagse training in het maken van bezems. Het doel is om te zorgen dat 24 vrouwen hun eigen inkomen kunnen genereren door het maken van bezems.

Geld nodig voor

Startbedrag voor de ‘Self Help Groups’, training voor 24 vrouwen.

Waar: Koppedu (Chittoor district), Andhra Pradesh, India
Gevraagd bedrag: € 1015,-
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AZ-IN-23/E

Het actie comité bestaande uit een aantal vrouwen uit de ‘self help groups’, zal hiervan 6000rs per maand aan alle vrouwen uitbetalen. Alle overige winst gaat in de ‘spaarpot’ van de groep. De spaarpot zal fungeren als extra buffer voor de vrouwen. Tijdens iedere vergadering (een keer per maand) zullen de vrouwen gezamenlijk besluiten wie het geld op dat moment het beste kan gebruiken. Iedere maand zullen er twee andere vrouwen aanspraak op de spaarpot kunnen maken. Op deze wijze generen de vrouwen een inkomen met het maken van bezems.

Koppedu (Chittoor district), Andhra Pradesh, India

Activiteiten

Dit project zal van start gaan met een eendaagse training in het maken van bezems. Vervolgens zullen de vrouwen opgedeeld worden in twee ‘self help groups’, die ieder 40 euro startkapitaal zullen krijgen (3000rs per vrouw). Dit startkapitaal zal met name geïnvesteerd worden in de aanschaf van plastic handvatten. De overige benodigdheden voor de bezems kunnen de vrouwen hoofdzakelijk uit de directe omgeving kunnen halen. Zo zullen de vrouwen zelf om de 4 dagen nieuwe palmbladeren verzamelen. Deze hoeven vervolgens alleen gedroogd en gebundeld te worden in de plastic handvatten. Op deze manier worden er bezems van gemaakt.

Dee vrouwen kunnen met weinig ‘externe en/of materiële benodigdheden’ een eigen inkomen kunnen genereren. De geschatte opbrengst van het project is als volgt;

-Iedere vrouw kan circa 30 bezems per dag maken. Dat is 780 bezems in 26 dagen. Een bezem kan verkocht worden voor 10rs. Dus 780 bezems kunnen per maand 7800 opleveren (ongeveer 94 euro).

– Een groep kan 9360 bezems per maand maken. Dit komt uit op een bedrag van 93600rs (1189 euro).

Achtergrond

Het Chittoor district is een extreem arme regio waar veel ‘dalits, tribes en lepers’ wonen. Het gebied zeer moeilijk te bereiken door de slechte infrastructuur. Deze combinatie maakt dat er maar weinig NGO’s werkzaam zijn in dit gebied en dat de vrouwen in dit gebied weinig toegang hebben tot hulp. De NGO Mother Teresa Service Association probeert hier verandering in aan te brengen. De NGO is opgericht door een lokale man afkomstig uit de untouchable kaste.

Naast het verschaffen van diverse trainingen, variërend van micro krediet, tot aan ‘female infanticide’, helpen zij de vrouwen uit deze regio een eigen inkomen te genereren. Het bezem project, volledig tot stand gekomen naar aanleiding van de vraag van de vrouwen zelf, is hier een van de voorbeelden van.

Aanvrager

Mother Teresa Service Association (MTSA)

Type organisatie: NGO

Opbouw van de kosten:

Startbedrag voor de ‘Self Help Groups’ € 940,-
Training 24 vrouwen € 65,-
Eigen Bijdrage: € 575,-

Gevraagd bedrag: € 1015,-

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Dit project is voor €253,- geadopteerd door: Cordaid

Dit project is voor €762,- geadopteerd door: het Limmefonds