Beschrijving

100 jonge vrouwen in het Kasese district in Oeganda worden getraind in het energie-zuinig produceren en verkopen van popcorn, energiezuinige kooktoestellen en zonne-energie lampen. Op deze manier verdienen deze vrouwen voldoende inkomen om te voorzien in hun levensonderhoud.

Geld nodig voor:

Training, elektrische popcornmachines, vervoer en installatie, frituurpannen, begin voorraad mais, trainers, mallen, briketten, licentie om solar agent te worden.

Waar: Kasese, Oeganda, Afrika

Gevraagd bedrag: € 2275,-
Looptijd: 2 jaar
Projectnummer: AF-UG-42/R

100 jonge vrouwen verdienen voldoende inkomen om te voorzien in hun levensonderhoud door het maken en verkopen van popcorn, maken en verkopen van energiezuinige kooktoestellen en verkopen van zonne-energie lampen.

Kasese district, Oegana

Activiteiten

Voor dit project zijn er 100 jonge vrouwen, verdeeld over 10 groepen, aangewezen om het project op te starten. Vervolgens zullen deze vrouwengroepen de overige vrouwengroepen gaan trainen, zodat uiteindelijk alle 30 groepen de activiteiten beheersen.

De economische activiteiten zijn 3-ledig.

  1. het maken en verkopen van popcorn.

Er zijn drie groepen van ieder 10 jonge vrouwen die het vak van popcorn maken en verkopen gaan uitvoeren. De vrouwen leren roostertechnieken zowel met een elektrische popcorn machine als mbv een frituurpan. Ook leren ze enkele business skills om hun bedrijfje te runnen. Na de training krijgt iedere groep 10 frituurpannen, 1 elektrische machine en 1.500 kg mais. De elektrische machine dient voornamelijk om te trainen. De overige vrouwengroepen zullen hier ook gebruik van maken. Van de drie begingroepen wordt er 1 trainer gekozen om de overige 20 groepen te trainen. De gemaakte popcorn zal door deze persoon worden verkocht. Van deze opbrengst wordt 25% in het microkredietfonds van de organisatie gestopt.

  1. Maken en verkopen van energiezuinige kookfornuizen en briketten.

5 groepen van ieder 10 jonge vrouwen gaan zich toeleggen op het maken en verkopen van energiezuinige kookfornuizen en bijbehorende briketten. Iedere groep ontvangt 1 mal voor de kookfornuizen en 1 brikettenmachine. De kookfornuizen worden van klei gemaakt. Deze worden zowel in de stad als op het plattenland gebruikt. De diameter van een kookfornuis is tussen 10 en 15 centimeter, weegt zo’n 2,5 kg en verbruikt 2-3 kleine houtblokken (75% besparing) om voor 5 a 7 man een maaltijd te koken. De briketten hebben een ronde ovale vorm en worden gemaakt van lokaal afvalhout. Op deze manier draagt het project bij aan reductie van afval.

  1. Verkoop van lampen op zonne-energie.

Er worden contacten gelegd tussen de groep en de zonne-energie lampen agenten. De groep zal de lampen gaan verkopen en hiermee verkoopcommissie ontvangen per verkochte lamp. Tegen een kleine lening krijgt iedere vrouw een lampenset thuis. Van de ontvangen commissie gelden kan de groep voorraad aankopen. De vrouwen zullen ook vaardigheden leren om de lampen te repareren. Hiermee kunnen ze ook geld verdienen.

Overige activiteiten zijn:

– identificatie van strategische plekken voor de bedrijfjes

– identificeren van gemeenschappen en personen die geïnteresseerd zijn in het kopen van de producten.

– promoten van de bedrijfjes en producten bij supermarkten, winkels, scholen, kerken, markten, media en op grote bijeenkomsten.

– opzetten van een microkrediet fonds. Per groep wordt gekeken wat de opbrengsten zijn en wat ze kunnen afdragen aan dit microkredietfonds. Het zal maximaal 25% van de opbrengsten zijn.

 

Nadat de 3 groepen de vaardigheden in de praktijk hebben gebracht zal iedere groep 2 andere groepen deze vaardigheden bijbrengen waardoor uiteindelijk alle 30 groepen zijn getraind.

Achtergrond

De organisatie Green Home United youth development Imitative is een overkoepelende organisatie van 30  jonge vrouwen organisaties die slachtoffer zijn geworden van de Allied democratic Force, een rebellengroep die in 1996-2002 een hoop ouders van deze jonge vrouwen heeft gedood. De jonge vrouwen zijn aan lager wal geraakt en overleven nu door geld te verdienen als prostituee, drank en drugshandel en andere criminele activiteiten. In totaal zijn er 300 jonge vrouwen in de organisatie. De groep is opgericht in 2005 en houdt zich bezig met het ontplooien van economische activiteiten. Daarnaast zijn ze milieubewust en maatschappelijk verantwoord bezig. Ze werken veel samen met lokale overheden waar ze een goede naam hebben opgebouwd.

De omgeving waarin de vrouwen wonen leent zich voor de te ontplooien activiteiten. In Kasese district wordt veel mais verbouwd en goedkoop verkocht. Volwassenen en schoolgaande kinderen eten veel popcorn. En er is meer aanbod dan vraag naar mais. Er wordt veel gekookt op traditionele kooktoestellen die veel hout verbruiken. Het gebruik van kooktoestellen stijgt waardoor er een steeds grotere vraag naar hout komt. Met alle gevolgen van dien. Ten eerste is dit milieuonvriendelijk en belastend voor zowel mens als natuur en ten tweede moeten vrouwen steeds verder lopen om hout te sprokkelen. In de gebieden waar geen elektriciteit is, hebben mensen kerosine lampen. Deze zijn slecht voor de gezondheid en er is veel risico op brandgevaar.

Aanvrager

Naam: Green Home United youth development Initiative

Type organisatie: Associatie

Opbouw van de kosten:
Totaalbedrag: €2275,-;  Te besteden aan onder andere:
Popcorn maken
Training van 2 dagen €55,-
Aanschaf van 3 elektrische popcorn machines, transport en installatie €400,-
Aanschaf 9 frituurpannen a UGX 100.000 om popcorn te maken zonder elektriciteit €240,-
Beginvoorraad popcorn mais 1.500 kg €400,-
Energy saving cooking stove
Huur 2 trainers voor 6 dagen €95,-
Transport trainers naar de groepen €65,-
5 mallen (50.000 per stuk) om cooking stoves te maken €65,-
5 briketten machines a 400.000 per stuk €400,-
Assorted stationary €25,-
Transport van 5 machines a 50.000/st €65,-
Licenties verkrijgen van solar lights agenten
2 licenties om solar agent te worden  €535,-
5 dagen training installatie techniek: fee trainer installatie techniek €65,-
kosten intermediar €25,-

 

Eigen bedrage: €415,-
Transport- en installatiekosten van popcornmachines, begin voorraad mais, assorted stationary, de helft van de transportkosten van briketten machines, helft van trainersfee voor installatietechniek solar lights.

Gevraagd bedrag: €1.705,-

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

We zoeken nog naar sponsoren voor dit project!

Adoptie

Dit project is voor €570,- geadopteerd door: Cordaid
Dit project is voor €500,- geadopteerd door: Stichting Wereldwinkel De Uitbuyt

Dit project is voor € 1205,00,-. geadopteerd door: Kring West