Beschrijving

30 Alleenstaande moeders in El Carmen, Costa Rica, die onder de armoedegrens leven, leren eenvoudige sieraden maken en verkopen. Zij leven in criminele delen van de hoofdstad en hun leefomstandigheden zijn slecht. Doordat het sieraden maken thuis kan plaatsvinden, hoeven zij geen opvang voor de kinderen te regelen. Dit voorkomt dat hun kinderen op straat gaan zwerven en gewoon bij hun moeder thuis kunnen blijven, terwijl zij aan het werk is. Het sieraden maken geeft de vrouwen voedselzekerheid, een eigen inkomen en een gedeelte eigenwaarde.

Geld nodig voor:

Huur van de cursusruimte, het inhuren van een trainster (10 dagdelen), Materialen(inclusief start kit voor elke deelneemster)

Waar: El Carmen, San José / Guadeloupe, Costa Rica, Latijns-Amerika
Gevraagd bedrag: €3.670,-
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: LA-CR-1/E

 

Het verbeteren van de leefomstandigheden van 30 alleenstaande moeders (2 groepen van 15) die in criminele delen van de hoofdstad wonen. Zij hebben verantwoordelijkheid voor hun kinderen, maar hebben door hun lage opleiding weinig kans op werk. Het maken van sieraden (halskettingen, armbanden, oorbellen) kan thuis gebeuren (geen oppas nodig) en behoeft weinig investering.

 

El Carmen, Costa Rica

Activiteiten

Gedurende acht weken volgen 30 vrouwen (in twee groepen van 15 personen) een training. De training heeft twee hoofddoelen:

1. Het leren van basistechnieken om sieraden (halskettingen, oorbellen, armbanden) te maken
2. Het starten en runnen van een eigen mini-bedrijfje

Alleen de vrouwen die met goed gevolg een 100% presentie de trainingen hebben gevolgd, ontvangen de gereedschappen en materialen (ter waarde van 50 Euro) als beginkapitaal. Dit beginkapitaal zorgt ervoor dat ze ook daadwerkelijk van start kunnen gaan!

Achtergrond

Costa Rica staat bekend als een relatief welvarend land in Midden-Amerika, maar in de laatste jaren is dat beeld sterk veranderd. Inmiddels leeft meer dan 30% van de bevolking in armoede. De problemen zijn het grootst bij alleenstaande moeders met weinig of geen opleiding. Zijn werken veelal als werkster tegen een zeer laag inkomen en wonen in de slechtste wijken die worden geteisterd door geweld, drugshandel, alcoholisme en criminaliteit. SOER Costa Rica heeft in 2013, 2014, 2014 en 2015 soortgelijke cursussen uitgevoerd met in totaal 135 deelneemsters. In 2013 dankzij CNV Nederland, in 2014 dankzij TUI Care Foundation en in 2015 met financiële steun van de Duitse ambassade in Costa Rica.

 

Aanvrager

Naam: Asociación SOER Centroamérica

Type organisatie: Een Costaricaanse vereniging zonder winstoogmerk

Opbouw van de kosten:

Totaal bedrag: € 3.670,-, te besteden aan onder andere:

Huur cursusruimte: €335,-
Trainster (10 dagdelen): €535,-
Materialen(inclusief startkit voor elke deelneemster t.w.v. €50,-) : €2.465,-

Gevraagd bedrag: €3.670,-

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Dit project is gefinancierd uit vrij te besteden gelden