Beschrijving

De 6 vrouwen hebben zich georganiseerd om zo vier hulpposten in hun eigen dorpen te kunnen oprichten. Dit zijn de boerengemeenschappen Caserio Ojo de Agua, Comunidad Sanjuanerito, Aldea Chillani en Caserío Lo de Ortega. De hulp wordt aangeboden vanuit de eigen huizen van de vrouwen. Elke hulppost kan zo gemiddeld 100-150 families helpen met basiszorg. Zij kunnen zo een eigen inkomen gaan verwerven.

Geld nodig voor:

Trainingskosten, natuurlijke oliën, medische instrumenten

Waar: Cuidad Quetzal, San Juan Sacatepéquez, Guatemala, Latijns-Amerika
Gevraagd bedrag: €2.920,-
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: LA-GT-4/E

De doelgroep voor dit project zijn 6 vrouwen, die preventieve en curatieve gezondheidszorg verlenen ten behoeve van bewoners van vier dorpen met voornamelijk Maya bevolking. De 6 vrouwen krijgen training en middelen zodat zij 4 hulpposten voor preventieve en alternatieve curatieve basisgezondheidszorg kunnen inrichten en opzetten.

Guatemala, Latijns Amerika

Activiteiten

Met het project kunnen de vrouwen medische basismaterialen kopen, training krijgen in de administratie van de posten, en training in fysiotherapeutische behandelingen.

Achtergrond

De bevolking op het platteland rondom Ciudad Quetzal bestaat voornamelijk uit Maya’s. In deze stad met 100.000 inwoners zijn 3 ziekenhuizen, maar deze kunnen niet in alle behoefte aan zorg voorzien. Vooral de armere en minder mobiele bevolking van het platteland heeft daardoor geen toegang tot medische zorg, waaronder veel kinderen en ouderen. Daarom promoot Clinica San Martin (een instantie zonder winstoogmerk) het oprichten van lokale particuliere hulpposten in de dorpen zodat de mensen in hun eigen omgeving kunnen worden behandeld.

De 6 vrouwen hebben zich georganiseerd om zo vier hulpposten in hun eigen dorpen te kunnen oprichten. Dit zijn de boerengemeenschappen Caserio Ojo de Agua, Comunidad Sanjuanerito, Aldea Chillani en Caserío Lo de Ortega. De hulp wordt aangeboden vanuit de eigen huizen van de vrouwen. Elke hulppost kan zo gemiddeld 100-150 families helpen met basiszorg.

De vrouwen hebben al een eerste medische vorming gekregen van Clinica San Martin. Verder werken ze samen met de kerkelijke basisgroepen (gestructureerd op basis van de Mayacultuur), die zich o.a. richten op vorming van jongeren, en met PORTIMUJER, een organisatie die werkt rond preventie van geweld tegen vrouwen. In de hulpposten zullen de vrouwen preventieve zorg geven, behandelingen met natuurlijke geneesmiddelen en aanvullende therapieën zoals fysiotherapie. Zij kunnen zo een eigen inkomen gaan verwerven.

Met het project kunnen de vrouwen medische basismaterialen kopen, training krijgen in de administratie van de posten, en training in fysiotherapeutische behandelingen.

De verschillende betrokken organisaties zullen de vrouwen monitoren.

Aanvrager

Naam: Asociación Educativa y Cultural – IMAGITLAN 

Type organisatie: Verenigng zonder Winstgevend Doel

Opbouw van de kosten:

Totaal bedrag: € 2.920,-, te besteden aan onder andere:

Training fysiotherapeutische behandelingen: €1.705,-
Training in administratie: €120,-
Oliën voor therapieën: €70,-
Bloeddrukmeters: €140,-
Verstuivers: €170,-
Thermometers: €45,-
Weegschalen: €180,-
Suikermeters: €210,-

Eigen bijdrage: Ruimtes, meubilair en natuurlijke geneesmiddelen (vrouwen), medische training en monitoring (NGO).

Gevraagd bedrag:  € 2.920,-

 

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Dit project is voor € 2.190,- geadopteerd door: Groep Hilvarenbeek

Dit project is voor € 730,- geadopteerd door: Cordaid