Beschrijving

20 vrouwen worden in staat gesteld hun eigen winkeltje op te zetten. Met hun gegenereerde inkomens starten zij gezamenlijk een self help group, waarmee het aantal deelneemsters gedurende het project uitgebreid zal worden. Zij zullen middels een eigen winkeltje een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen.

Geld nodig voor:

Fruitwinkeltje, bloemenwinkeltje, groentewinkeltje, gedroogde-viswinkel, trainingskosten

Waar: Thavanampalli Mandal, Andhra Pradesh, India, Azie
Gevraagd bedrag: €890,-
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AZ-IN-30/E

20 dalit en tribal vrouwen worden in staat gesteld hun eigen winkeltje op te zetten. Met hun gegenereerde inkomens starten zij gezamenlijk een self help group, waarmee het aantal deelneemsters gedurende het project uitgebreid zal worden.

Thavanampalli Mandal, Andhra Pradesh, India

Activiteiten

In eerste instantie zullen er 20 vrouwen aan het project deelnemen die ieder een startkapitaal van 2500,- rs. zullen krijgen. Het startkapitaal zal gebruikt worden om alle basis benodigdheden aan te schaffen om met hun winkeltjes van start te kunnen gaan – zoals manden, weegschalen, fruit, bloemen, etc.
Tevens zullen de vrouwen een ‘self help group’ vormen en een bankrekening openen. Hiermee zullen zij enerzijds een kleine spaarpot creëren, anderzijds zullen zij deze bankrekening gebruiken om de lening terug te betalen. Dit zullen zij doen in 10 termijnen (250,- rs. per keer) waarbij zij geen rente betalen.
Zodra een vierde van het totaal bedrag is terug betaald zullen nieuwe vrouwen aan het project worden toegevoegd. Deze nieuwe deelneemsters krijgen ook een startkapitaal voor het opzetten van een eigen winkeltje. Zodoende zal het project blijven ‘groeien’ met nieuwe participanten.

 

Achtergrond

Het project richt zich op de dalit en tribal vrouwen afkomstig uit 5 verschillende dorpen binnen Chittoor district. De vrouwen zijn allen in hoge mate afhankelijk van de landbouw sector en andere lokale werkzaamheden. Al deze werkzaamheden zijn echter zwaar onderbetaald en seizoensgebonden. Als een gevolg hiervan worden de vrouwen een groot deel van het jaar gedwongen om te migreren naar andere gebieden waar zij vaak wederom worden uitgebuit. Ver verwijderd van hun eigen context zijn zij vaak nog kwetsbaarder.
Verscheidene vrouwen hebben nu zelf de organisatie benaderd en het verlangen weer gegeven graag hulp te krijgen bij het opstarten van een (financieel) onafhankelijk bestaan. Dit willen zij graag doen door een eigen winkeltje te beginnen – variërend van groente- en fruitwinkeltjes, tot aan bloemen- en viswinkeltjes.
Naar aanleiding van deze vraag is er een vergadering tot leven geroepen waarin, met bijzijn van deze vrouwen, dit project tot stand is gekomen.

Aanvrager

Naam: SOCIAL UNIT FOR RURAL EMPOWERMENT (SURE)

Type organisatie: NGO

Opbouw van de kosten:

Totaal bedrag € 890,-, te besteden aan onder andere:

Fruitwinkeltje: €170,-
Bloemenwinkeltje: €170,-
Groentewinkeltje: €170,-
Gedroofde-viswinkel: €170,-
Trainingskosten: €65,-

Eigen bedrage: Honorarium women organizer, administratie- en reiskosten.

Gevraagd bedrag: €890,-

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Dit project is geadopteerd door: Cordaid