Beschrijving

Dit project werkt samen met 80 voormalige bonded labour vrouwen. Dit is een vorm van slavernij waarbij mensen vanuit armoede worden gedwongen een lening af te sluiten (meestal bij een rijke landheer), tegen enorme rentes, die ze vervolgens niet kunnen terugbetalen, waardoor ze moeten blijven werken voor hun schuldeiser.
Met behulp van training en door middel van aanschaf van machines kunnen zijn kokosvezelproducten maken. Hiermee kunnen ze in hun eigen onderhoud voorzien, waardoor ze niet terugvallen in slavernij.

Geld nodig voor:

Machines, ruwe materialen, training en een startkapitaal

Waar: Salethampatti, Thirumalaigiri, Pananagadu, Thalavapatti, Tamil Nadu, Salem, India, Azi

Gevraagd bedrag: €5155,-
Looptijd: 2 jaar
Projectnummer: AZ-IN-34/R

80 voormalige bonded labour vrouwen kunnen kokosvezelproducten maken, met behulp van training en door middel van de aanschaf van machines. Hiermee kunnen ze in hun eigen onderhoud voorzien, waardoor ze niet terugvallen in slavernij.

Tamil Nadu, Salem

In het eerste jaar worden 40 vrouwen uit 2 dorpen geselecteerd en in self-help-groups georganiseerd. Zij krijgen gedurende 45 dagen een training in kokosvezelproductie en marketing. Zo leren ze producten te maken van koksvezels, zoals touw. Dit wordt veel gebruikt en er is dus een grote afzetmarkt. Na afloop worden de 10 machines eigendom van de vrouwen (5 per dorp). Verder krijgen ze een startkapitaal in de vorm van ruwe materialen voor 4 dagen, zodat ze meteen van start kunnen. Deze ruwe materialen zijn in de omgeving beschikbaar, maar moeten wel verzameld te worden en een proces ondergaan om ze verwerkbaar te maken. De vrouwen werken in units van 4 vrouwen en verdelen de taken onderling. Elke unit maakt ongeveer €385 euro per maand winst, oftewel €96 euro per vrouw. Na een opstartperiode van 2,5 maand zullen de vrouwen in 10 tranches geld gaan inleggen in een revolving fund. Ze geven ongeveer 3 euro per maand per vrouw. Met dit revolving fund zal in het tweede jaar van dit project de volgende groep van 40 vrouwen uit 2 andere dorpen aan de slag gaan.

De beoogde deelnemers aan dit project zijn vrouwen die in het verleden als zogeheten ‘bonded labourers’ hebben gewerkt. Dit is een vorm van slavernij waarbij mensen vanuit armoede worden gedwongen een lening af te sluiten (meestal bij een rijke landheer), tegen enorme rentes, die ze vervolgens niet kunnen terugbetalen, waardoor ze moeten blijven werken voor hun schuldeiser.
Deze NGO werkt al langere tijd met vrouwen uit bonded labour. Samen met overheidsinstanties hebben zij over de jaren ruim 800 vrouwen bevrijd uit afschuwelijke omstandigheden. Hun missie is om de vrouwen vaardigheden te leren waarmee ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, bijvoorbeeld door een winkeltje te kunnen beginnen. Op die manier vallen ze niet terug in de handen van mensenhandelaren en andere personen die misbruik maken van hun situatie.

Aanvrager

Naam: Rural Women Development Trust (RWDT)

Type organisatie: NGO

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Dit project is geadopteerd met behulp van het legaat van mevrouw Rinnie van der Donk à € 3693,-. Het resterende bedrag € 1462,- wordt gefinancierd uit vrije gelden.

 

Opbouw van de kosten:

Totale begroting € 5.485,-, te besteden aan onder andere:

Machines: €1.450,-
Ruwe materialen voor 90 dagen training: €1.110,-
Trainerskosten: €370,-
Startkapitaal ruwe materialen: €985,-
Huur en elektriciteit voor trainingslocatie: €245,-
DA programma-coördinator: €495,-
Monitoring etc. : €330,-

Eigen bedrage: €330,-

Gevraagd bedrag: €5.155,-