Al 95 jaar!

Op zaterdag 5 november vierde Melania haar 95-jarig Jubileum in Den Haag. Een prachtige dag waarbij oud vrijwilligers hun herinneringen ophaalden met de nieuwe generatie vrijwilligers. In 95 jaar is er veel gebeurd en veranderd, maar daarbij is het belangrijkste doel nooit uit het oog verloren. Melania maakt zich sinds 1921 sterk voor vrouwen in Afrika, Latijns Amerika en Azië. We blikken terug op een mooi jubileum van 95 jaar ‘voor en door sterke vrouwen’.

De jubileumdag begon gezellig en informeel met koffie en cakejes. Met een muzikale omlijsting van Afrikaanse muziek was het een perfect moment om weer eens goed met elkaar bij te praten. Velen hadden elkaar al jaren niet gezien, dus het was een warm weerzien van oude bekenden.
Na een klein uurtje naam Voorzitter van Melania, Martine Benschop, het woord. Zij gaf de openingsspeech en haalde herinneringen op van 95 jaar Melania. Al 95 jaar zet Melania zich eindeloos in voor vrouwen in Afrika, latijns Amerika en Azië. Het publiek varieerde in een leeftijdsmarche van 20 tot 90 jaar. Het was mooi om te zien dat de oude en nieuwe generatie samensmolten en  er weer een nieuwe generatie vrijwilligers opstaat om het stokje over te nemen van oud-vrijwilligers.
Na de speech van Martine Benschop nam President van Women for Water Partnership (WfWP), Mariet Verhoef-Cohen, het woord. Zij vertelde uitgebreid over haar belevingen, de projecten waar zij aan meewerkte en vooral het effect wat de projecten van WfWP hebben op de vrouwen.
Na het luisteren, was het tijd voor een heerlijke, huisgemaakte lunch. Melania vrijwilligster Lourdes Villamil Salcedo maakte voor zo’n 70 aanwezigen een échte, traditionele Boliviaanse lunch. Aansluitend was er live Boliviaanse muziek van vrolijke muzikanten. Dat zorgde uiteraard voor dat de voeten van de vloer gingen. Goed genoten van de lunch en de muziek, was het tijd voor een nieuwe presentatie.
Dit keer was het de beurt aan Toos van der Roest. Een agrarische vrouw in hart en nieren die vertelde over de reis die zij en haar collega’s/vriendinnen samen met de voorzitter maakten naar Kenia. Zij hebben daar verschillende Melania projecten bezocht, vooral op agrarisch gebied. Een film van hun reis gaf een hele mooie impressie van hun belevenissen.
Op haar verhaal sloot Marion Meulenbroek aan. Zij vertelde tijdens haar presentatie een indrukwekkend verhaal  over bedoeïen vrouwen in de Sinaï woestijn. Deze vrouwen hebben met behulp van Marion een project opgezet en hebben met dit project geleerd om sieraden en tasjes te maken met traditionele patronen.
De dag werd passend afgesloten door Martine die een aantal mensen bedankte die er voor gezorgd hebben dat het een hele mooie dag geworden is. De afsluitende borrel gaf mensen nog de gelegenheid om gezellig na te praten.

Het was een mooie dag voor inspirerende presentaties, herinneringen en gezelligheid!

 

[gview file=”https://melania.nl/wp-content/uploads/2016/11/speech-Voorzitter-Melania.pdf”]

 

[gview file=”https://melania.nl/wp-content/uploads/2016/11/WFWP-speech.pdf”][gview file=”https://melania.nl/wp-content/uploads/2016/11/WFWP-Powerpoint-pdf.pdf”]