Beschrijving

30 weduwen en alleenstaande moeders in Fort portal, Uganda, worden getraind in het opzetten van een eigen cacaohandel. Ze vergaren kennis over cacaoverwerking die zij kunnen inzetten om hun eigen handeltje mee op te zetten. De 30 vrouwen genereren met hun cacaohandel een eigen inkomen, hetgeen hen onafhankelijk en zelfredzaam maakt.

Geld nodig voor:

Training, instrumenten en startkapitaal

Waar: Fort portal, Ntotoro Sub-county, Bundibugyo District, Uganda, Afrika
Gevraagd bedrag: nog €2.450,-
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AF-UG-53/E

30 weduwen en alleenstaande moeders worden getraind in het opzetten van een eigen cacaohandel. Ze vergaren kennis over cacaoverwerking en zetten hiermee hun eigen handel op. Met deze cacaohandel genereert de groep vrouwen een eigen inkomen.

Fort portal, Uganda

Activiteiten

De organisatie wil deze weduwen en alleenstaande moeders helpen in het handelen in cacao. Ook willen zij een betere prijs voor cacao promoten en hiermee eerlijkere prijzen en minder concurrentie bereiken. Op deze manier beschermen ze de vrouwen voor seksueel misbruik en alle problemen vandien, doordat zij niet bij een individuele geldschieter geld hoeven te lenen.

LICOF wilt met het geld wat ze aan Melania vragen, 30 weduwen en alleenstaande moeders een lening verschaffen, zodat zij in de cacaohandel kunnen starten. Elke vrouw zal 50-130 euro krijgen, afhankelijk van de aanvraag. Zij krijgen deze lening met 3% rente.

De 3% rente die wordt geïnd door LICOF wordt gestoken in toekomstige hulp voor de weduwen en alleenstaande moeders. De groep die geld vraagt van LICOF kent elkaar en lenen elkaar soms al geld. Wat betekent dat als zij meer kapitaal hebben, de vrouwen elkaar nog meer kunnen ondersteunen en helpen om de leefomstandigheden te verbeteren. De rekeninghouders beslissen uiteindelijk over het kapitaal wat zij van Melania krijgen. Het kapitaal wordt vervolgens in de groep gebracht en de leiders van de groep bepalen hoe het wordt verdeeld. Dit bepalen zij op basis van de bereidheid en de mogelijkheid van de lener om het geld uiteindelijk terug te betalen. Ze willen dit project graag jarenlang laten lopen.

Er zullen ook trainingen worden gegeven, waaronder over cacaoverwerking. Er wordt ook marketingtraining gegeven en een teltraining. Hiervoor wordt een vochtigheidsmeter en een weegschaal gebruikt. De vrouwen hebben een warenhuis gekregen van hun locale voorzitter, waar ze de cacao kunnen opbergen. Als de cacao eenmaal verwerkt is, brengen zij de cacao naar een lokaal handelscentrum om dit te verkopen. Doordat de organisatie hierbij helpt, kunnen zij meeconcurreren met de andere vrouwen in deze handel.

Achtergrond

Life Concern Foundation (LICOF) is een stichting die zich inzet voor de armste gemeenschappen door middel van duurzame initiatieven. Deze initiatieven zijn gericht op verbetering van leefomstandigheden, toegang tot zorg en scholingsmogelijkheden. Deze organisatie doet dit op verschillende manieren: Het promoten van geld sparen, duurzame landbouw en omgang met het milieu, verbeteren van welvaart en het omgaan met crisis situaties. Ook promoten zij gezondheid en hygiëne in de arme gemeenschappen. En als laatste, het promoten van trainingen voor arme mensen, zodat zij zichzelf van een inkomen kunnen voorzien.

Deze stichting is benaderd door een groep: Kikalizo Valley Widows and Single Mothers Group. Zij hebben zichzelf georganiseerd door middel van het sparen van geld en elkaar financieel te steunen in activiteiten. Momenteel hebben zij zich ingelaten met cacaohandel en dit blijkt de meest winstgevende handel te zijn.

Weduwen zijn gelimiteerd in deelname in winstgevende bedrijven. Daarnaast worden weduwen regelmatig geërfd als bezit van de mannelijke familie, met seksueel misbruik als gevolg. Wat ook voorkomt bij sommige leden van deze vrouwengroep is dat zij geld hebben geleend van individuen, welke een rente vragen van 10-20%. Bij het falen van het terugbetalen -omdat de opgezette handel bijvoorbeeld mislukt-, leidt dit tot gevangenschap van sommige vrouwen en anderen worden gedwongen tot prostitutie. Ook de HIV verspreiding is een bijbehorend probleem.

Wat ook een probleem vormt in het opzetten van cacaohandel, is dat er een onderlinge strijd, ofwel een sterke concurrentie, is van vrouwen over de prijs van cacao. Er is ook competitie met andere mannen die hetzelfde doen. Dit zorgt ervoor dat vrouwen bang zijn om in de cacaohandel te gaan. En droogte kan de productie verlagen, waardoor er minder minst wordt behaald. Dit komt vooral voor in januari,februari, juni en juli.

Aanvrager

Naam: Life Concern Foundation (LICOF)

Type organisatie: Associatie

Opbouw van de kosten:

Totaalbedrag van €2.800,- te besteden aan onder andere:

-Eten voor 3-daagse training : €235,-
-Trainingsmateriaal + trainers: €135,-
-Weegschaal: €80,-
-Vochtmeter: €390,-
-Startkapitaal: €1.820,-
-Monitoren en evaluatie eerste jaar: €310,-

Eigen bedrage: Gedeelte van eten, trainingsmateriaal en monitoren en evalueren: €495,-

Gevraagd bedrag: 2.800,-

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Donatie door Katholiek Vrouwengilde regio Hoorn van €350,-

Werkgroep Melania Hilvarenbeek: €2.450,-