Beschrijving

25 vrouwen in Uganda willen graag een eenmansbedrijf in de landbouw te starten zodat zij zich in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Door de omstandigheden in het land leven veel mensen onder de armoedegrens. Met dit project geven wij deze 25 vrouwen een duurzame manier om met deze armoede om te gaan. Zij zullen een training krijgen in landbouwtechnieken, business skills en het planten van voedsel. Hierdoor kan de ondervoeding die vooral bij hun kinderen het geval is, sterk verminderen.

Geld nodig voor:

Materiaal waarmee landbouw bedreven kan worden en het geven van trainingen in de landbouw.

Waar: Kasese, Kabingo Bukangare, Uganda, Afrika
Gevraagd bedrag: € 2.880,- (per jaar €1.440,-)
Looptijd: 2 jaar
Projectnummer: AF-UG-54/R   

Hoima, Kigaragara/Kahora

Kasese, uganda

Activiteiten

De vrouwen worden uitgerust met o.a. zaden, vruchten, bomen (Eucalyptus, Cassia sia en Pineas) en dieren (geiten en varkens), zodat ze een soort eenmansbedrijfje kunnen opstarten.

De bomen hebben het doel om weerbaar te zijn tegen overstromingen, leveren inkomsten op en dienen als hout voor bouwwerk. Er worden zowel lokale geiten als melkgeiten aangeschaft, omdat beide voor- en nadelen hebben. De lokale geiten lopen vrij rond, en gaan op zoek naar hun eigen voedsel, maar ze geven weinig melk. De melkgeiten daarentegen geven genoeg melk, maar zij zijn niet goed bestand tegen de gevaren van vrij rond lopen. Daarom leven deze geiten binnenshuis of op het erf, en moeten er dus grassen als voedsel worden verzameld door de familie.

De vrouwen leren in participatieve trainingen over diverse landbouwmethoden om het land zo effectief mogelijk te gebruiken. Ze worden getraind in voedingspraktijken, het planten van bomen en groente, varkensfokkerij en business skills (oa. ook planning, sparen en krediet).

Ze hebben al ervaring met de verkoop van de producten als uien en melk. Ze hervatten de spaarsystemen. Na voldoende financiering dragen de leden hun kennis over aan nieuwelingen en begeleiden hen daarin.

Achtergrond

In Kyarumba Sub County leven veel mensen onder de armoedegrens vanwege politieke, sociale en economische problemen. Er moet dus een interventie komen dat de levensstandaard van deze mensen omhoog haalt en hen economische zekerheid geeft.

De Bughango Women Group is in 2009 opgericht met het oog voor een programma voor duurzame landbouw in het dorp Kabingo Bukangara. Deze vrouwen zijn enorm afhankelijk van de natuur qua inkomsten. Dat betekent ook dat, als er bijvoorbeeld een overstroming o.i.d. plaatsvindt, zij de eersten zijn die daar financieel door getroffen raken.

Sinds 2009 vinden er al agrarische activiteiten plaats door de vrouwengroep: ze zijn actief met tuinieren, planten, fokken en het verkopen van dieren. De vrouwengroep spreekt elke week af en per jaar houden ze vier speciale bijeenkomsten. Alle leden doen mee aan sparen en lenen. De deelnemers worden in eerste instantie geselecteerd op degenen die dit het hardst nodig hebben. 25 vrouwen uit Kabingo Bukangara doen mee aan dit project. Deze vrouwen zijn qua inkomen nu nog afhankelijk van hun man. Dit komt vooral doordat zij nooit de kans hebben gekregen om naar school te gaan: ze zijn dan ook analfabeet.

De eigen bijdrage die de vrouwen leveren aan het project, komt van spaargeld (opbrengsten van de verkoop van tomaten, eieren, planten, avocado en matooke).

 

Aanvrager

Naam: Bughango Women Group                                                                                          

Type organisatie: Associatie

Opbouw van de kosten:

Totale begroting €2.880,- te besteden aan onder andere:

Marketing (sensitation, bewustwording): €115,-
Training: €270,-
5 (melk/dairy)geiten: €330,-
10 (local) geiten: €400,-
10 biggen: €265,-
15 gieters/waterkannen: €80,-
2 kruiwagens: €55,-
Zaden, laarzen: €90,-
1.000 kiemplanten: €265,-
1.000 bomen: €1.060,-

Eigen bijdrage: Bewustwording, training, follow-ups & monitoring en local evaluation: €485

Gesponsord bedrag: €2.880,- (€1.440,- per jaar)

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Dit project wordt gesponsord vanuit de eigen gelden van Melania.