Beschrijving

Het inkomen van 27 weduwen in Oeganda waarvan een aantal besmet met hiv, verbeteren door het aanbieden van het houden van kwartels.

Geld nodig voor:

Een training in het houden van de vogels, 10 kwartels per persoon, broedhokken en vogelvoer.

Waar: Oeganda, Afrika
Gevraagd bedrag: €2.080,-
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AF-UG-58/E

Oeganda Kasese Kitabu

Activiteiten

Sinds 2011 houdt de groep kippen, en hebben ze een spaar- en leenfonds voor de leden van de groep. Nu willen ze een nieuw project aangaan met kwartels. Ze hebben dit gezamenlijk bedacht en besloten dat dit een mooie business case is omdat er nog niet veel kwartels worden gehouden in de omgeving, dus het is een nieuwe kans in de markt.

De groep wil kwartels gaan houden en het vlees en eieren verkopen. Het kost weinig ruimte om kwartels te houden, en het vlees en de eieren leveren veel geld op vanwege de positieve werking op de bloeddruk, lever en darm. De activiteiten die de groep wil ondernemen zijn:

  • Het bouwen van broedhokken
  • Een training over het houden van kwartels. Dingen die ook aan de orde komen zijn de gezondheidsvoordelen van kwartels en hoe ze deze het beste kunnen benutten, het maken van voedsel voor kwartels, ziektebestrijding en -preventie en ondernemerschap
  • Aanschaffen van kwartels
  • Verkoop van de producten

De broedhokken zijn van multiplex en kippengaas, en ze zien er zo uit:

Het geld van de verkoop van eieren zal voor een deel opnieuw worden geïnvesteerd in de uitbreiding van het project. Er zullen nieuwe weduwen worden getraind (voorkeur met 5 kinderen of meer, of kinderen tussen de 5 en 20 jaar oud) en die worden gelinkt aan de eerste groep die dan een soort mentor worden. Deze mentor zal 5 kwartels doorgeven aan de nieuwkomer. Er zal een loting plaatsvinden voor wie de nieuwe leden zullen worden.

Er zullen bezoeken worden afgelegd bij de leden van de groep door het management comité (voorzitter, penningmeester en secretaris) om te kijken hoe het gaat. In geval van mismanagement van de kwartels, zal het lid hiervoor verantwoordelijk worden gesteld.

 

Achtergrond

Katiri ligt in het district Kasese, vlakbij Queen Elizabeth nationaal park. Bij gebrek aan andere economische opties gaan veel mannen uit Katiri stropen in dit park, ondanks het verbod hierop. De rangers van de Oegandese Wildlife Authority doden de stropers, waardoor veel vrouwen er met hun families alleen voor staan. De vrouwen in dit gebied zijn vaak analfabeet, en afhankelijk van de inkomsten die hun mannen verdienen van de stroperij.

KIDA is opgericht in 2011 door 7 vrouwen uit Katiri, met als doel om weduwen te helpen bij het verbeteren van hun economische en sociale omstandigheden door ontwikkelingsprojecten op te starten, en de houding van mannen in de gemeenschap ten opzichte van vrouwen te beïnvloeden en te veranderen. De groep bestaat nu uit 27 weduwen, waarvan een aantal besmet zijn met hiv.

 

Aanvrager

Naam: Kitabu Intergrated Development Association (KIDA)
                                                           

Type organisatie: Community Based Organisation         

Opbouw van de kosten:

Totale begroting €2.080,- te besteden aan onder andere:

Training: €155,-
Kwartels (10 per persoon, 270 in totaal): €860,-
Broedhokken: €715,-
Mini-camera voor de project monitoring: €95,-
Vaccinaties voor kwartels: €120,-
Voedsel voor eerste 90 dagen: €260,-
Voedsel voor de rest van het jaar: €335,-

Eigen bijdrage: Het bouwen van de broedhokken

 

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Werkgroep Melania Hilvarenbeek: €2.080,-