Beschrijving

Met dit project willen wij het kweken van medicinale planten en kruiden voor 10 inheemse vrouwen in het reservaat Extrativista Chico Mendes in de Deelstaat Acre van Brazilië mogelijk maken. Hiermee wordt de gezondheid van de dorpsgemeenschap in zijn geheel verbeteren doordat medicijnen op natuurlijke basis worden aangeboden. Ook zal er een productie- en verkoopruimte komen voor de medicijnen.

Geld nodig voor: Materiaal voor de kwekerij, watertank, ingrediënten voor de verwerking.

Waar: Brazilië, Latijns-Amerika, Deelstaat Acre -Amazonegebied, Municipio Assis Brasil
Gevraagd bedrag: €3.485,0- (per jaar €1.742,50)
Looptijd: 2 jaar
Projectnummer: LA-BR-9/R

acre, Brazil

Activiteiten

De groep van 10 inheemse vrouwen begint met de bouw van de kwekerij, en een ruimte waar de drankjes gemaakt en bewaard zullen worden. De kwekerij wordt door de vrouwen zelf opgezet, onder begeleiding van de begeleidster van Pesacre, die de vrouwen instructies zal geven voor de aankoop van het materiaal en de bouw.

De vrouwen beschikken al over kennis van medicinale planten, omdat ze dat in het dagelijks leven gebruiken. Ze weten waar deze planten groeien. Met deze kennis zullen ze de planten en kruiden selecteren waarmee ze gaan werken. Vervolgens komt er een training waarin aanvullende kennis over de bereiding van de medicijnen zal worden geleerd. De recepten worden op schrift bijgehouden. De training zal iedere maand plaatsvinden, totdat alle vrouwen voldoende zelfstandig de medicijnen kunnen maken.

De drankjes zullen samen met andere producten als etherische oliën en zalfjes worden verkocht in het dorpscentrum. Iedere vrouw maakt per maand één recept, zodat ze praktijkkennis opdoen. Als er meer vraag naar is, zal de vrouw meer drankjes kunnen maken. De opbrengst van de verkoop gaat naar de vrouw zelf.

Het tweede jaar worden de vrouwen ook nog begeleid om te zien of ze het proces onder de knie hebben en of er problemen zijn opgetreden. Daarna zullen ze zelfstandig verder gaan en moeten de rollen duidelijk verdeeld zijn. De vrouwen blijven gebruik maken van de kwekerij waar ieder een eigen wormenkompost en plekje zal krijgen. Uitbreiding is mogelijk omdat het stuk grond van het dorpscentrum groot genoeg is. De leidster van het project is verantwoordelijk voor de inbreng van de medicinale planten, en het register van de planten en recepten.

Het idee is om uiteindelijk meer vrouwen te trainen en ze de gelegenheid geven om op deze plek met medicinale planten te gaan werken. Tevens wil men in de toekomst bewustwordingsbijeenkomsten voor de gemeente geven, over gezondheid zonder al te veel medicijngebruik.

 

Achtergrond

De inheemse gemeenschap waar de 10 vrouwen wonen, ligt in het reservaat Extrativista Chico Mendes in de Deelstaat Acre, in het zuiden van het Amazonegebied, aan de grens met Peru en Bolivia. De gemeenschap ligt vlak bij het dorp Assis Brasil, tussen het oerwoud en de rivier Acre. De hele gemeente, waartoe het dorp en de inheemse gemeenschap behoren, telt 5 662 inwoners. Het dorp ligt aan de enige weg (BR-317) dat Brazilië met Peru verbindt. De NGO Pesacre, waar onze contactpersoon voor werkt, ondersteunt mensen in dit gebied met de productie van familielandbouw op kleine schaal.

De vrouwen hebben het besluit genomen om inkomen te genereren met hun kennis van medicinale planten, nadat zij een cursus over landbouw bij Pesacre hadden gedaan. De leidster van de vrouwengroep is gezondheidswerker en heeft al verscheidene cursussen gedaan op het gebied van natuurmedicijnen en agro-ecologie. Zij gaan nu samenwerken met de begeleidster van Pesacre; deze vrouw is expert op het gebied van natuurmedicijnen en agro-ecologie. Hun plan is om een kwekerij en productieruimte op te zetten op de gemeenschapsgrond van het dorp.

De vrouwen komen bij elkaar zonder de aanwezigheid van de NGO, maar waar nodig springt PESACRE bij. Ook is er een klein onderzoek geweest naar de uitvoerbaarheid van het project door de NGO.

 

Aanvrager

Naam: Associação Artesãs Fatima Berro Vila Campinas                                                                               

Type organisatie: Stichting

Opbouw van de kosten:

Totale begroting €3.485,- te besteden aan onder andere:

Materiaal (hygiëne, schorten, hoofdbedekking) €160,-
Keuken materiaal €185,-
Materiaal voor de kwekerij (emmers, kraan, wormenbak/compost voor planten enz.) €270,-
Watertank €115,-
Ingrediënten voor de verwerking (azijn, suiker, olie, alcohol enz.) €1.530,-
Materiaal recepten, vergaderingen (pennen, papier, schriften) €170,-
Bouw kwekerij (hout, doorzichtig canvas dak, scherm, gaas) €710,-
Potjes voor de drankjes, droogpotjes, droogschermen €310,-

Eigen bijdrage: Potjes voor stekjes €310,-

Gesponsord bedrag: €3.485,-

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

Wij zijn nog op zoek naar donateurs voor dit project!

Adoptie

Dit project wordt gesponsord vanuit het legaat Thea van der Poelfonds €2720,- en door Vrouwen voor Vrede €765,-.