Beschrijving

Wanneer u dit project steunt, helpt u 20 vrouwen uit Dalit (India) om inkomsten te genereren door middel van het maken van duurzame katoenen tassen. Hiermee kunnen ze voor hun families zorgen en gebruikt de lokale bevolking veel minder plastic tasjes, die erg belastend zijn voor het milieu.

Geld nodig voor:

Naaimachines, stoelen en inkt

Waar: Vettavalam, Thiruvannamalai District, India
Gevraagd bedrag: €2.645,-
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AZ-IN-37/E

Vettavalam, Thiruvannamalai District

Activiteiten

De 20 vrouwen krijgen een tweedaagse training in naaien, screen printing en marketing. Omdat zij een groot deel van de vaardigheden al bezitten is dit voldoende. De vrouwen zijn 25-45 jaar oud en hebben schoolgaande kinderen. Zij zullen tijdens de schooluren de trainingen volgen en zijn daarna weer thuis voor de kinderen. In sommige gevallen passen grootouders op.

10 vrouwen gaan naaien, 2 vrouwen gaan bedrukken, en 8 vrouwen gaan de tassen verkopen. De katoenen tasjes zijn sterk in opkomst dus er is een goede afzetmarkt. Bovendien zijn dergelijke tasjes erg populair als gift bags op bruiloften omdat ze er de naam van het bruidspaar op kunnen zetten. De NGO zal in eerste instantie ondersteunen bij het opzetten van een verkoopnetwerk.

Er wordt geschat dat de vrouwen per persoon 75 tassen per dag kunnen maken. Dit zou Rs150.000 per maand opleveren. Men gaat uit van Rs50.000 aan investeringen, dus Rs100.000 per maand winst. Dit wordt verdeeld onder de vrouwen waardoor zij ieder Rs5000 per maand verdienen. In het tweede jaar besteden ze een deel van de winst aan kosten van nieuwe materialen, waardoor dit project doorloopt.

 

Achtergrond

Het gebruik van plastic tasjes is in landen als India nog steeds een groot probleem. In alle winkels krijgen klanten een plastic tasje, waardoor er enorme afvalbelten niet-afbreekbaar plastic ontstaan met alle gevolgen van dien. Er is echter een omslag gaande: steeds meer mensen en ook de overheid worden zich bewust van de nadelen van plastic (tasjes). Er is een grote druk vanuit de overheid richting de lokale overheid om het gebruik hiervan tegen te gaan. De NGO heeft al ervaring met dergelijke projecten: zo is er een project waarbij duurzame schooltassen worden gemaakt en dit loopt goed.

De vrouwen die deelnemen aan dit project zijn arme Dalits die al basis naaivaardigheden bezitten. Zij vormen momenteel al een SHG en hebben het initiatief op zich genomen voor dit project. Een deel van de groep vrouwen zal de katoenen tassen maken die vervolgens door andere groepsleden tegen een redelijke prijs (Rs5-10) verkocht zullen worden. Zo ontstaat een win-win situatie: de vrouwen maken winst en verdienen hun eigen inkomen, en tegelijkertijd krimpt de afname van plastic tasjes. De projectcoördinator is een medewerker van WHEEL en heeft al contact gehad met de dorpsleiders. Zij hebben ingestemd met het project.

 

Aanvrager

Naam: WHEEL Trust

Type organisatie: NGO

Opbouw van de kosten:

Totale begroting 

10 naaimachines €1.670,-
2 screen printing machines €280,-
Naalden, draad, etc. €350,-
Inkt €70,-
Snijtafel €70,-
Stoelen €70,-
Elektriciteit €170,-

Eigen bijdrage: Training €305,-

Gevraagd bedrag: €2.645,-

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Dit project is geadopteerd door:

Kring West € 1.646,-
Melania Bolsward € 750,