De Enyuata womengroup is gestart in 2013 en bestaat uit 12 vrouwen. Ze houden zich bezig met kleinschalige bedrijvigheid om geld te verdienen om in hun levensonderhoud te voorzien. Veel Maasai mannen hebben meerdere vrouwen en gezinnen en het is maar de vraag hoeveel geld de mannen geven aan de vrouwen. Dit is een onzeker bestaan voor de vrouwen.

Helaas zijn de koeien, geiten of schapen altijd eigendom van de mannen. Vrouwen kunnen geen eigenaar zijn van deze dieren die een belangrijke bron van inkomsten zijn. Echter, kippen kunnen wel eigendom zijn van vrouwen en niet van mannen. Vandaar dit kippenproject.

De afzetmarkt is de lokale markt op maandag, en de hotels en particulieren in de buurt (waaronder Tanzanianen). Er is een toenemende vraag naar kippenvlees in de regio, ter vervanging van koeienvlees. Kippenvlees wordt door de Maasai nu nog niet gezien als voeding. Door dit meer te verkopen, komt er meer diversiteit in de voeding.

De vrouwengroep heeft al ervaring met het grootbrengen van ossen en er is een dierenarts in de buurt.

Geld nodig voor:

Het kopen van 374 kippen, de constructie van hokken, kippenvoer en de training door de lokale dierenarts.

Waar:  Ilkerin area, Loita Division, Narok County.
Gevraagd bedrag: 1.975
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AF-KE-15/E

12 vrouwen verdienen voldoende geld met de verkoop van kippen om in hun levensonderhoud en dat van hun kinderen te voorzien.

Ilkerin area, Loita Division, Narok County

Activiteiten

Er worden jonge kippen gekocht bij lokale huishoudens waar kippen te koop zijn. Er zal een kippenhok gebouwd worden op het land door een van de leden. Ieder groepslid doneert 2 kippen. Als er meer kippen nodig zijn om te fokken, dan worden deze later bijgekocht bij de lokale huishoudens. Deze worden de eerste periode gevoed voor de groei en kunnen worden verkocht wanneer deze groot en dik genoeg zijn.

De vrouwen krijgen een training van de lokale dierenarts over het houden van kippen. Deze training gaat over het behouden van de gezondheid van de kippen en over het houden van een goed kippenhok, zoals de maat van het hok, de hoeveelheid kippen en het onderhoud. Er wordt ook een training gegeven over simpel financieel management en boekhouding. Deze trainingen worden gegeven door een medewerker van het Ilkerin Programme. Beide trainingen worden pro bono gegeven. De vrouwen hebben al enige kennis over kippenhouderij door ervaringen in hun eigen huis en omgeving. Alle ontbrekende kennis zal tijdens de trainingen worden aangevuld.

Als de kippen groter zijn geworden, worden ze verkocht. Met de opbrengst worden weer nieuwe kippen gekocht. Ook wordt een gedeelte van de winst besteed aan de onderhoud van het project. Op deze manier onderhoudt de groep zichzelf en kan het project blijven bestaan.

 

Aanvrager

Naam: Enyuata women group

Type organisatie: Associatie

Opbouw van de kosten:

Benodigde materialen:

374 Kippen
Constructiematerialen kippenhok(ken)
Kippenvoer

Eigen bedrage: € 350,- (inbreng van 2 kippen pp, kippenvoedsel en constructie hok)

Gesponsord bedrag: € 1975,-

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Dit project wordt gesponsord vanuit de eigen gelden van Melania.

De vrouwen hebben vast een begin gemaakt!