Met dit project financieren we een training manden maken en het bijbehorende materiaal. Het doel is dat vrouwen voldoende inkomen halen uit de mandenweverij om voor hun gezin te zorgen.

St. Helena Village Bank is in 2012 gestart als een spaargroep en heeft in het verleden trainingen op het gebied van haarstyling en kledingmakerij geregeld. Eén van de doelen van de groep is meer ‘gender’ bewustzijn en een gelijke rol voor vrouwen binnen families. Zo ook wat betreft het genereren van een inkomen. De groep heeft echter weinig land beschikbaar voor landbouwactiviteiten. Dit is het startpunt geweest voor het ontwikkelen van een zakelijke propositie rondom manden maken. Via het maken van manden genereren de vrouwen een eigen inkomen en kunnen ze tevens een beetje geld opzij zetten voor de toekomst.

Een interessante bijkomstigheid is dat er een ban op polytheen (plastic) zakken is afgekondigd door de National Environment Management Authority (NEMA) in Oeganda. Hierdoor ontstaat vermoedelijk meer vraag naar manden om boodschappen mee te doen

Geld nodig voor:

Training manden maken en materiaal voor de manden

Waar:
Gevraagd bedrag: € 1.915,-
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AF-UG-59/E

Doelgroep:
30 plattelands vrouwen

Doel:
90% van de vrouwen halen voldoende inkomsten uit de mandenweverij en zijn daarnaast eveneens in staat een kleine hoeveelheid te sparen.

Kasese Uganda

Activiteiten

– Training in manden maken (zie bijgevoegde foto). Na 6 maanden verwacht de groep de eerste winst te kunnen gaan maken. Vanaf dat moment zullen de vrouwen daadwerkelijk getraind zijn en manden van goede kwaliteit kunnen maken.

– Produceren van manden. De manden worden gemaakt in een zaaltje in het dorp waar de vrouwen vandaan komen. Ze zullen verkocht worden in verschillende regio’s in Oeganda evenals aan de grens met de Democratische Republiek van Congo (DRC). Dit is een belangrijke handelsroute. Tien procent van elke verkochte mand gaat naar de spaarrekening van de groep.

– Voortzetting spaar- en kredietsysteem. De voorzitter roept wekelijkse vergaderingen bijeen waar de vrouwen geld van verkoop inleggen voor het spaarschema. Dit spaargeld zal gebruikt worden voor de voortzetting van het project zelf, evenals voor de leden, mochten die spaargeld nodig hebben. Vervolgens bepalen alle leden gezamenlijk wat er met het geld gebeurd en wie er aanspraak op kan en mag maken.

Aanvrager

St. Helena Village Bank

Type organisatie: Associate

Opbouw van de kosten:
Training manden maken (2x 150.000)
Materiaal voor manden (60 dozen à 100.000)
Schroevendraaier (36x 60.000)
Transportkosten voor het laten overkomen van de materialen uit Kampala naar Kasese
Kosten intermediair
Meetlinten en aanvullend materiaal om de manden te kunnen aanpassen

Eigen bedrage:
Meetlinten en aanvullend materiaal om manden te kunnen aanpassen

Gesponsord bedrag: € 1.915,-

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Adoptie

Dit project wordt misschien geadopteerd door:

KVG Regio Hoorn en de Stichtinng Helden Tucker.