Na het ontbijt, om 6.45 uur in hotel Urugano Virunga Palace, zijn we met de bus naar de officiële toegang van het Volcano Natural Park gereden waar vijf vulkanen te vinden zijn. We gingen de tweede vulkaan van rechts bezoeken.

We hebben een fantastische voettocht gemaakt door dorpen waar wij de attractie waren. Iedereen loopt uit om de vrouwen te zien die deze beklimming gaan maken. Vooral kinderen die onbevangen proberen contact te maken. Verder dan good morning komt het vaak niet. Wij proberen het met muraho. Wat opvalt is dat het hele gebied tot waar de trail begint, wordt bewerkt. Families bewerken het land en verkopen produkten in de dorpen.

De tocht naar boven was zwaar, heel steil en glad. Gelukkig waren er gidsen die af en toe een handje hielpen. En hoewel er hier geen gorilla’s zouden leven, hebben we wel hun sporen gezien: poep en bijtsporen in bomen om bij de suikerachtige substantie onder de bast te komen. Een derde van onze groep heeft het kratermeer van de vulkaan Gahinga bereikt. Het uitzicht op de krater naar het meer en het land er omheen was prachtig. En toen weer glibberend naar beneden. Iedereen is moe maar wat prachtige dag!

Philippine van der Kleij