Om 08:00 uur op de fiets vandaag. We maken een mooie tocht langs de hoogtelijnen met klimmen en dalen en ideaal fietsweer.

In Nyanza bezoeken we het koninklijk paleis van koningen die regeerden van 1100 tot in de twintigste eeuw (1961). Ze woonden in prachtige grote uit riet opgebouwde huizen. De koe vormde een belangrijk onderdeel van hun leefwijze. De karnemelk die ervan werd gemaakt was voor de mannen, de boter voor de vrouwen. De laatste koning woonde daar tot 1931.

Daarna met de bus voorbij Kigali naar Kabuka waar ons hotel is. Na even opfrissen, zijn we afgereisd naar het huis van Noël, onze begeleider en counterpart in de organisatie van deze reis. Hij is zelf wees geworden tijdens de genocide als 6-jarige en is in een weeshuis opgegroeid. Hij helpt nu kinderen van hele arme meestal alleenstaande moeders met naar school gaan. Indrukwekkende verhalen van deze moeders die nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. Een van de kinderen was 14 toen hij voor het eerst naar school ging.

Na een diner dat speciaal voor ons was gemaakt, bestaande uit Yam, zoete aardappel, boontjes en banaan, zijn we weer naar het hotel gereisd door landelijk gebied waar banaan en mais wordt verbouwd en overal mensen nog bezig zijn. In het hotel in een slaapzaal met z’n achten op een kamer, hebben we heerlijk geslapen om in de ochtend weer vroeg op te staan.