De geschiedenis van Melania is bewaard in het Katholiek Documentatie Centrum van de Radboud Universiteit. Een delegatie van Melania bezocht het archief en trof meer dan 250 mappen aan met jaarverslagen, vergaderverslagen, krantenartikelen en heel veel correspondentie van over de hele wereld.

De eerste naam die opduikt is Caroline Theresia Maria van Rijckevorsel, verpleegkundige, die in 1921 op haar 25e met haar man meereist naar Nederlands-Indië om zich daar in te zetten voor de ‘verheffing van de inlandse vrouw’. Ze sticht scholen, een ziekenhuis en een kerk. En daarmee is het St. Melaniawerk geboren.

Haar portret is opgetekend in een overzichtelijk boekje dat Melania heeft uitgebracht ter gelegenheid van het jubileum dat 10 oktober in Utrecht wordt gevierd met workshops en lezingen. In totaal zijn er tien vrouwenportretten opgenomen, verdeeld over vijf periodes in de geschiedenis van Melania. Samen geven ze een mooi inkijkje in de veranderingen in het wereldbeeld en binnen de vrijwilligersorganisatie.

Het boekje is geschreven en samengesteld door Ceciel Bruin-Mosch, Caro van den Acker, Eliane Bavinck en Tanja Beekman. 

ISBN: 9789403639468

Het boekje is te bestellen bij de betere boekhandel.
Of bestel het hier online.