Het is iets na 06.00 uur en vanuit een kleine opening van de slaapzak is een eerste dunne schil van de zon te zien, net boven de rotsige bergen in de verte. We hebben geslapen in twee rijen op dunne lichtgewicht matrasjes in meerdere lagen thermo kleding en iedereen ligt diep weggekropen in de slaapzak. Een koude nacht waarin de één meer uren dan de ander heeft geslapen. Maar we staan allemaal op met goede zin! Het kampvuur is al aan met daarop twee grote ketels. En het deeg voor het brood wordt gekneed. Naast Marion worden we vergezeld door zes jongens van 17-29 jaar. Mohammed is de aansturende kracht.

Nadat we onze slaapplaatsen ingepakt hebben, mogen we aanschuiven voor een heerlijk ontbijt: vers fruit (mango en granaatappel), vers flat bread, ei, schapenkaas en wat groenten.

We vertrekken drie kwartier later dan gepland. Het genieten van deze totaal andere omgeving vraagt blijkbaar om meer tijd! Met vijf kamelen, bepakt met een deel van onze bagage, wandelen we een adembenemend mooi landschap in. De overige bagage, potten en pannen en liters water vertrekt per jeep naar ons kamp van vanavond.

Onderweg blijven we ons verwonderen over de wijdsheid, het ruige rotsige naast het eindeloze zand. We lunchen halverwege op een fijne schaduwplek tegen koele rotsen met flatbread, aubergine, bonen en heel veel thee.

In de namiddag lopen we langs de oma en opa van Mohammed. In the middle of nowhere treffen we een kleine habitat aan waar wat schapen, een kameel en duiventil het enige levendige lijken te zijn. Binnen in een kleine ‘hut’ worden we warm ontvangen door de opa en tante met nichtje van drie. Zoete thee wordt geserveerd en ‘souvenirs for sale’ komen te voorschijn. We kopen wat en worden vriendelijk weer uitgezwaaid. Later, onderweg naar onze slaapplaats lopen we Mohammed’s oma tegen het lijf. Ze lacht ons warm toe, al zie je haar denken: ‘wat bezielt deze elf vrouwen….’

Nog wat kinderen zwaaien naar ons en we arriveren tegen 17.00 uur op onze eerste slaapplaats tussen twee reusachtige witgele rotswanden. We maken het kamp gereed en al snel is het donker. Het vuur gaat aan, de linzensoep wordt opgediend en we liggen voor 21.00 uur in bed.