Vandaag is het ons laatste dag van deze onvergetelijke reis. In totaal liepen wij zo’n 121 km door de woestijn om de projecten van Stichting Melania te bezoeken. Onderweg kregen we te maken met meerdere challenges maar alles is goedgekomen! Deze dag staat in het teken van genieten, reizen en afscheid nemen. Afscheid nemen van Marion, de Sinaï en elkaar.

Voor sommigen begon de dag al vroeg in zee en anderen lagen wat langer in bed maar rond 08.00 uur zaten we met elkaar in het zonnetje aan een heerlijk ontbijt met het uitzicht op de zee. Dit is wel wat anders dan de rustige woestijn maar het is een goede tussenstap om straks het leven met verplichtingen en allerlei andere prikkels weer in te stappen. Gedurende de ochtend doet een ieder waar die zin in heeft. Er wordt gezwommen in de heerlijke zee, er worden souvenirs gekocht voor onszelf, familie of collega’s, er wordt nog een kopje koffie genuttigd en nog wat bijgekletst of gewoon lekker in het zonnetje gezeten.

Voordat we rond het middaguur de taxi instappen nemen we afscheid van Marion. We bedanken haar en haar jongens hartelijk voor deze geweldige reis en alle ondersteuning die zij ons heeft geboden. Ze nam ons mee de woestijn in, vertelde over de Bedoeïenen en zorgde dat wij met hen in contact kwamen. Door haar konden wij zien hoe de Melaniaprojecten in de praktijk eruit zien en kwamen wij in contact met Nadia en haar studerende dochter Rabab.

De taxirit naar het vliegveld bij Sharm verloopt voorspoedig ondanks de vele politieposten waar we langskomen. Het vliegtuig vertrekt ruim op tijd en daarboven in de lucht zien we de Sinaï met zijn veerkrachtige bewoners steeds kleiner worden. Op Schiphol nemen wij afscheid van elkaar maar het voelt niet als afscheid maar meer een ’tot ziens’. We gaan elkaar zien maar wanneer dat weten wij nog niet. Wat wij wel weten is dat deze reis ons inspiratie heeft gegeven om ons in te blijven zetten voor sterke vrouwen in gebieden waar het niet allemaal zo vanzelfsprekend is zoals bij ons.

Shukran, hartelijk dank, sponsoren en Stichting Melania dat jullie het leven van de vrouwen in de Sinaï maar ook elders in de wereld een stukje mooier, beter en gelukkiger maken!