Ochtend dag 6 – Na een bustocht van twee uur komen we dit keer exact op tijd aan in  het Weaker Community Development Trust (WCDT).

Het WCDT is een NGO die al meer dan 25 jaar de arme plattelandsbevolking in dertig dorpen van het Mugaiyur-blok in het Villupuram-district in Tamil Nadu ondersteunt. Een van de projecten is het zwarte-kippen-project dat door Melania wordt ondersteund. Ons doel van vandaag is om  in gesprek te gaan met de vrouwen die deelnemen aan dit project. In hoeverre is hun bestaan verbeterd en kunnen zij hun opgedane kennis delen met andere vrouwen? En we willen hen laten voelen dat wij ze zien als sterke vrouwen en daarmee moreel steunen.

We worden zeer hartelijk ontvangen door een groep van vijftien vrouwen, het bestuur en oprichter van de NGO, bijgestaan door haar dochter Veslie Keerthana, een jonge vrouw die uitstekend Engels spreekt. In het dagelijks leven ondersteunt zij haar vader in zijn werk op allerlei gebied en is ze een goed voorbeeld hoe vrouwen zich kunnen ontwikkelen.

Speeches worden gehouden en cadeautjes over en weer uitgedeeld. We krijgen te horen van de directie van het WCDT dat het project succesvol is. Het lukt ons om het de vrouwen zelf te vragen en daarbij voert met name één vrouw, Kaanikai Mary A. het woord. Ze is weduwe en bevestigt dat hun levens zijn verbeterd dankzij de kippen. Ze hebben geleerd ze te verzorgen, zelf hokken gebouwd, eieren verkocht, en hoe ze te fokken. We worden uitgenodigd om de kippen in haar huis te komen bekijken. Maar eerst worden we nog getrakteerd op een traditionele dans door alle vrouwen.

In het huis van Kaanikai Mary is aan alles te zien dat de kippen hebben geholpen de levensstandaard van de familie te verhogen. Zelf heeft ze ook een persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt: ze helpt negen andere vrouwen met kippen verzorgen en laat trots haar eigen kippen en vele kuikens zien.

Al met al laat dit project goed zien wat je met een beetje geld -naar Westerse maatstaven- een goed plan en de juiste begeleiding kunt betekenen voor een doelgroep die het ongelooflijk zwaar heeft en anders geen kans krijgt op verbetering. Het komt een hele gemeenschap ten goede.

Wij zijn trots op deze vrouwen!