Dag 6 (avond) – Na de bezoeken aan de projecten zijn we wel even stil en voelen ons bedrukt, onderweg naar de Gouden Tempel in Vellore op uitnodiging van het management van Women for Women. De vrouwen en hun projecten hebben veel indruk gemaakt vandaag en we zijn ons ook bewust van het vele werk dat er nog verzet moet worden, maar bij het laatste project komt daar gevoel van machteloosheid bij en de vraag op welke wijze deze vrouwen verder gesteund en gestimuleerd zouden kunnen worden.

Maar zoals we India beleven met z’n vele indrukken en verwondering is de aankomst bij de tempel imponerend. We rijden stapvoets langs alle kraampjes en zien enorm veel mensen die op weg zijn naar de tempel. Vlak voor de ingang stopt de bus en blootsvoets en zonder onze telefoon rennen we naar de ingang aangezien sluitingstijd nadert. We geven ons over aan het gedrang en worden min of meer naar binnen gestuwd. Voordat we bij de tempel komen lopen we de route door het prachtige complex tussen de vele hindoes in het rood. Rood is een van de belangrijkste kleuren in het hindoeïsme en staat voor sensualiteit en reinheid. Het wordt vaak gedragen tijdens festiviteiten, in dit geval vastentijd. Onderweg ontvangen we nog de zegen en vervolgens lopen we om de gouden tempel heen die bedekt is met 1500 kg goud. Daar hebben we nog een kort meditatie moment en vervolgens weer de route naar de uitgang. Het is al met al overweldigend, zeker niet alleen de tempel maar veel meer nog de mensenmassa en hun volledige overgave aan het geloof.

Terug op straat is het nog steeds chaotisch en blijkt de bus er niet te zijn zodat we besluiten om vlakbij te eten. Na het eten nemen we afscheid van het management van Women for Women en stappen weer in de bus voor de rit naar ons hotel in Thiruvanamalai.

Bij aankomst rond 01.00 uur zien we nog veel mensen op straat lopen, bezig met een holy walk rond de berg bij de stad, vanwege volle maan.

De receptionist van het hotel besluit de paspoorten nog eens grondig te controleren zodat we een half uur later eindelijk naar onze kamers kunnen en er een einde komt aan deze gedenkwaardige dag.