Dag 8 – Melania waardig rijden we dit keer op de fiets het project binnen. In de schaduw van de palmbomen zien we de vrouwen klaar staan. Bij dit project maken ze organische mest van de koeienpoep die in de omgeving wordt opgehaald. Deze mest kost ze 2.000 roepie per truck om op te laten halen bij de boeren.

De mest wordt in lange hopen neergelegd en dan gaan er per lange hoop twintig bekers compostwurmen bij. Elke hoop blijft veertig dagen verteren met palmbladeren erop en iedere dag wordt de hoop nat gehouden. Let wel dat alles handmatig gaat! Wij helpen even mee met op een hoop storten van de mest… -mhm, zwaar werk hoor!

Na veertig dagen halen ze met de hand de wurmen eruit, onvoorstelbaar, wat een werk! Daarna wordt de mest gezeefd en verpakt in zakken van 50 kg elk. Een zak mest kost in de verkoop 350 roepies.

We worden betrokken in hun wens voor een tweede zeefmachine en er ontstaan direct ideeën hoe ze zouden kunnen groeien. Ze produceren twintig zakken mest per dag en dat willen ze verdubbelen zodat er meer vrouwen kunnen komen werken. Melania is bedoeld voor vrouwen die gezamenlijk een bedrijf runnen naast de zorg voor kinderen en/of kleinkinderen. Deze vrouwen verdienen nu 250 roepie per dag… -dit is de armoedegrens.