De vrouwengroep wonende in het dorp Arcatao, in Chalatenango, El Salvador, vertellen ons dat ze erg blij en zeer dankbaar zijn voor de steun van Melania om een Nixtamal-molen te verwerven. Voorheen moesten ze een lange weg afleggen naar de stad met hun eigen oogst van granen om te laten malen, wat veel tijd kostte. Vooral in de winter was de weg spekglad en gevaarlijk, vooral voor de ouderen onder hen.

Nu zijn ze dolgelukkig met de molen die in hun kleine dorpje staat. Ze gebruiken de gemalen granen voornamelijk maïs om diverse maaltijden te bereiden. Deze granen dienen niet alleen voor eigen consumptie, maar ook om verschillende producten te maken die ze lokaal kunnen verkopen. Hiermee genereren ze inkomsten om hun situatie van armoede te bestrijden. Tegen kleine vergoeding malen ze granen voor andere vrouwen in het dorp. Dit helpt om de elektriciteitskosten te betalen.

Deze groep vrouwen heeft samen met andere vrouwen uit het dorp ook actief deelgenomen aan trainingen om hun weerbaarheid als vrouw te versterken. 

Dankzij solidaire donateurs heeft Melania opnieuw initiatieven van vrouwen kunnen ondersteunen. Vrouwen die strijden om uit hun situatie van uitsluiting en armoede te ontsnappen. Samen maken we een verschil!