“Vrouwen hebben wereldwijd 14 keer meer kans om te overlijden tijdens klimaatrampen. Ook hebben ze een 80 procent hogere kans om klimaatvluchteling te worden. Dit komt doordat vrouwen vaak afhankelijker zijn van hun directe omgeving om te overleven. Daarnaast ontvangen ze, vergeleken met mannen, onvoldoende informatie en beschikken ze vaak niet over de (financiële) middelen om zichzelf – en de kinderen en ouderen die van hen afhankelijk zijn – te beschermen.”

Dit lezen we in het boek van Ralien Bekkers waarin ze oproept om vrouwen de klimaatcrisis op te laten lossen onder de titel: Zo kan het niet langer. Ralien Bekkers (1992) werkte bij de Verenigde Naties en studeerde af aan Yale University.

Ralien Bekkers

Melania geeft startsubsidies aan vrouwengroepen die ondernemen om onder de armoedegrens vandaan te komen. Maar hoe kunnen we in die projecten de klimaatcomponent introduceren? Zonne-energie is één aspect, maar duurzaamheid en werken aan noodzakelijke systeemveranderingen is een andere. Wat is van toepassing op de projectkeuzes van Melania?

Op vrijdag 24 november organiseren we een lunchlezing en gaan met Ralien in gesprek. De lezing is openbaar en iedereen is welkom. Wel even aanmelden in verband met de catering.

Mail je deelname naar info@melania.nl.

De bijeenkomst wordt gehouden bij Cordaid in Den Haag, Grote Marktstraat 45 en begint om 13.00 uur, de geplande eindtijd is 14.30 uur

Koop het boek van Ralien Bekkers ‘de hoopvolle stem van een nieuwe generatie vrouwen’ bij je lokale boekhandel: ISBN 9789025910983.

Voor meer informatie over projecten en resultaten van Melania, kijk je op de website.