Met sponsorgeld van de wandeltocht door de Sinaï heeft Melania een mooi project van de Nyikwah Hawi Development Group gefinancierd in Kenia. Een vrouwengroep, op afstand van de arbeidsmarkt geplaatst door besmetting met HIV, heeft door middel van irrigatie op zonne-energie groente kunnen telen in een droog gebied. Water wordt opgepompt uit het Victoriameer, ondergronds naar het land gebracht en in watertanks opgeslagen. En, omdat de overheid het gebied aangemerkt heeft als droogtegebied, kunnen de vrouwen twee keer per jaar gratis groentezaden krijgen. De groenten zijn voor eigen gebruik en voor de verkoop. Het gezinsdieet en dat van de andere dorpelingen verbetert erdoor.

Het financiële plan zit goed in elkaar. Er is een overeenkomst-om-niet met de overheid om 10 jaar lang te mogen verbouwen op de tuingrond. In de overeenkomst zit een optie tot koop en volgens de verwachte opbrengsten is dit na 10 jaar ook haalbaar. Voor de installatie is er een onderhoudsfonds, voor de vrouwen een gezamenlijk spaarsysteem waaruit individueel geleend mag worden tegen 5% rente. Onderhoud is nog niet nodig geweest, dus groeit het fonds. Volgens verwachting verdienen alle vrouwen 75 euro per maand.

Toch hebben ze dat niet gehaald. Het inkomen is 12,50 euro per maand achtergebleven bij de verwachtingen. Dit komt door tegenvallende verkoopresultaten van groente op de markt. Een hevige El Ninjo zorgt voor een ongebruikelijke drie maanden regen. Ook andere bewoners kunnen nu meer groente verbouwen… Maar gelukkig waren er ook contracten afgesloten met scholen en andere instellingen voor de aankoop van groente. Daardoor is het gevolg van deze tegenslag beperkt gebleven.