Een groep kwetsbare vrouwen in Jinja Town, Oeganda, heeft een cateringbedrijfje opgezet om maaltijden te koken voor bezoekers, patiënten en medewerkers van het lokale ziekenhuis. Eerder hadden de vrouwen kleine handeltjes en verkochten eten op straat. Bij het ziekenhuis is een zone waar bezoekers voor zichzelf en patiënten maaltijden kunnen kopen. Ook vanuit de gemeenschap kunnen mensen daar voedsel kopen. Er zijn restaurants, fastfood en catering. Dankzij medewerking van het ziekenhuis krijgt de groep de kans om zich te bewijzen binnen deze zone rondom het ziekenhuis.

Melania heeft de aanschaf mogelijk gemaakt van keukenapparatuur en kookgerei, en inrichting van een eethoek. De vrouwen volgen een vaardigheidstraining en een ondernemerstraining.

22/02/2024, Cleophas Nanzushi: “Ik voel me nederig om met u en uw werkcomité te delen dat het goed gaat met de groep. Net als dat ik ook zeer serieus uw steun voor deze groep waardeer.

 

Het cateringproject is gestart in december 2023 en ik heb het bedrijf nu vier keer persoonlijk bezocht. Ook ben ik tussentijds op de hoogte gehouden van de voortgang. Uit eigen observatie bij mijn laatste bezoek, kan ik vol vertrouwen zeggen dat het goed gaat met het cateringbedrijf, ook al bevindt het zich nog in een prille fase van groei, maar er is hoop voor de nabije toekomst.

 

De start is nu bijna drie maanden geleden en het vordert gestaag. Ze krijgen nu enkele kleine bestellingen voor externe cateringdiensten en hebben dagelijkse klanten. De winst is behaald in de afgelopen twee maanden. December en januari zijn gebruikt om de groep op te waarderen. Ze zijn officieel geregistreerd als bedrijf, genaamd TWEYABE JELIKA WOMENS COMPANY LTD. Ze hadden enkele uitdagingen tijdens het registratieproces, maar slaagden erin de bureaucratie te overwinnen door mijn steun bij het papierwerk. Momenteel sparen ze hun winst op hun groepsbankrekening. Dat moet een bedrijfsbankrekening worden om in de toekomst op grotere aanbestedingen te kunnen bieden.

 

Kortom, het bedrijf gaat goed vooruit en de groep heeft een visie.”