Melania steunt Kimbo Amazing Women al een paar jaar voor verschillende activiteiten. Dit project met een bakkerij is in 2023 afgesloten. Ondanks alle tegenslagen van inflatie, oplopende prijzen voor grondstoffen, te veel regen met onbegaanbare wegen, loopt het project nog steeds goed.

Kimbo is jaren geleden begonnen als een groepje vrouwen die in een uitzichtloze situatie zaten, die elkaar op straat tegen kwamen en met elkaar hun problemen deelden en elkaar steunden. Voorbeeld: een van hen paste op de kinderen zodat de anderen konden werken. Stap voor stap is de groep gegroeid naar een geregistreerde organisatie die de slechte situatie van vrouwen in de slum  ter discussie stelt en samenwerkt met de lokale overheid.

Het belangrijkste doel van de bakkerij is nog steeds dat alleenstaande moeders, slachtoffers van geweld, met weinig onderwijs, een vast inkomen hebben en dat de bakkerij het Certificaat van de Overheid behoudt. Dit alles is gelukt. Er worden nog steeds per dag minimaal 2000 pakketten met cakejes, broodjes en doughnuts gebakken en gedistribueerd. In elk pakket zitten zes stuks van elks. Het assortiment is uitgebreid met nieuwe producten: knapperige kokoskoekjes, brood, speciale zoete dougnuts voor kinderen en speciale muffins. Er is een industriële mixer en een frituurapparaat aangeschaft die het maken van deze producten mogelijk maakt. Door de nieuwe producten is de productie met 80% toegenomen en ook de winst. Het verkoopteam is gegroeid van 4 naar 15 personen.

De extra oven heeft dit alles mogelijk gemaakt. Met die oven kunnen ook meer vrouwen worden opgeleid. Van de opgeleide vrouwen hebben er 40 een baan gekregen. Bij de bemiddeling voor banen worden ook bakkerijen buiten Githurai betrokken.

Toch heeft de huidige politiek-economisch situatie invloed op de activiteiten. Zo heeft de inflatie van 40% tot gevolg dat de inkomsten lager zijn dan gepland. De prijzen zijn wel verhoogd, maar niet te veel om de producten betaalbaar te houden. Er worden nu maar 5 vrouwen gedurende 6 maanden opgeleid. Ook veranderingen in het klimaat spelen rol. Vanwege de langere koude en natte periode bederven de cakejes omdat ze niet drogen en de wegen zijn onbegaanbaar waardoor de klanten onbereikbaar zijn.

Het bakkerijproject heeft afgelopen jaar voor meer dan 300.000 euro verkocht. Naast kosten en uitbetalingen zit er nu 2.100 euro in een spaarfonds. Hieruit wordt geleend om onder andere een winkeltje/stalletje voor dagelijkse benodigdheden en fruit te verkopen, een kleermakerij op te zetten of een koffietentje langs de weg.

Vandaag komt nog een bericht binnen… Het laat zien hoe kwetsbaar de groepen zijn die Melania ondersteunt.

“Currently we are experiencing heavy rainfall that has flooded most of our community and no electricity for the past four days thus our bakery is not in operation because we really on electricity. It is our hope that electricity will be fixed soonest and also drainage managed in time to avert the floods that have made our community impassable”.