Beschrijving

Een groep van vijftig vrouwen van de Kyalhumba Parish Diocese Kases, koopt pluimvee: 150 kippen en 30 hanen. Ze krijgen een driedaagse training in de (medische) verzorging en starten een economische activiteit in de pluimveehouderij.

Doel is:

 • Het verbeteren van het levensonderhoud voor de Constancio Empowerment Foundationgroup
 • Het op gang brengen van rendabele projecten om het welzijn van de huishoudens te verbeteren
 • Het betalen van schoolgeld en basisbehoeften zoals medicatie en voedsel.

Doel is ook rehabilitatie van de kwetsbare jeugd en kinderen.

Geld nodig voor: 

Pluimvee, transport, dierenonderkomens, veearts, drinkwaterbakken, krachtvoer en training.

Waar: Oeganda, Kyondo, Kasese
Gevraagd bedrag: 2.477 euro
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AF-UG-75

Er komt een training. De 15 deelnemers, die het snelste begrijpen hoe het werkt krijgen als eerste 10 kippen en 2 hanen. De overige leden bereiden zich ondertussen voor en zien hoe het gaat. . De kuikens die daaruit voortkomen gaan naar de andere groepsleden. Dat zullen minimaal 5 kuikens per kip zijn.  En zo heeft  ieder uiteindelijk 10 kippen. De overige kippen worden op de markt verkocht. Van de opbrengst worden verder gereedschappen e.d.  gekocht om de kippenhouderij uit te breiden. En resterende geld wordt kapitaal voor verdere activiteiten ten gunste van de gemeenschap.

 • Met de opbrengst groeit het gezinsinkomen waardoor mensen een beetje kunnen sparen. Daarmee kunnen ze andere activiteiten financieren, denk aan verkopen van voedsel, het kweken van champignons of andere zaken waar vraag naar is in de gemeenschap.
 • Door het project wordt het ook mogelijk zelf een moestuin met groenten voor de verkoop aan te leggen. Daarmee kan het inkomen verder worden aangevuld.

Binnen het project heeft een groep supervisie. Zij begeleiden en monitoren de leden om er zeker van te zijn dat het allemaal goed loopt. Regelmatig leggen de groepsleden verantwoording af.

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Achtergrond

De vrouwen leven in een moeilijk bereikbaar, achtergesteld gebied. Historisch behoren stammenconflicten en voortdurende oorlogen tot de realiteit. In 1962, na de onafhankelijkheid veel opstanden, 1990-1994  door NALU rebellen uit Centrale Republiek Kongo en in 1996 opnieuw invallen. Er is voortdurende dreiging omdat men in een grensgebied woont.  In 2016 waren er nog gevechten waarbij meer dan 200 burgers gedood zijn.

Onderwijs is in de afgelopen periodes ook bemoeilijkt door een verbod op onderwijs door vroegere monarchen. Daardoor is er achterstand in scholing, en daardoor ook in toegang tot de arbeidsmarkt, met armoede en honger als gevolg. Op dit moment zijn er in het gebied 700 wezen en 100 weduwen in Kasese en in Bundibungyo zijn 1000 wezen en 200 weduwen.

Aanvrager

Constancio Empowerment Foundation

Type organisatie: CBO

Opbouw van de kosten:
 • 1120 euro – pluimvee
 • 70 euro – transport
 • 240 euro – dierenarts
 • 850 euro – onderkomens
 • 180 euro – training
 • projectkosten

De groep draagt 250 euro bij aan de bouw van de kippenrennen.

Gevraagd bedrag: 2.477 euro

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

Adoptie

Nalatenschap mw. Terwijn