Beschrijving

Vijfentwintig vrouwen met AIDS gaan rijst verbouwen, oogsten, malen, verpakken en verkopen. Deze activiteit zorgt voor meer inkomen, waardoor vrouwen meer zelfvoorzienend worden, in hun basisbehoeften kunnen voorzien (medicatie, kleding, eten) en hun kinderen naar school kunnen laten gaan. 

Het collectief krijgt landbouwtechnische training (het verbouwen en verwerken van rijst) én training, in financieel beheer en ondernemerschap (sparen, investeren, marketing, verkopen etc.).

Als collectief gaan de vrouwen ongeveer 2 ha rijst verbouwen. Na 3 maanden kunnen ze voor de eerste keer oogsten. 50 % van de verkoop zal weer geïnvesteerd worden in het rijstproject en de andere 50 % zal verdeeld worden onder de vrouwen zodat ze individueel een klein bedrijfje kunnen starten. Ze worden aangemoedigd om geld te sparen en elkaar een lening te geven voor hun onderneming (roulerend fonds).

De groep zal team leidsters aanstellen, die de activiteiten volgen en begeleiden en zij zullen de vrouwen adviseren.

 

Geld nodig voor: 

Huur van land voor productie van rijst en voor training en begeleiding.

Waar: Nyakasanga Ward, Kasese District, Uganda
Gevraagd bedrag: 1.960 euro
Looptijd:1 jaar
Projectnummer: AF-UG-81

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Activiteiten

KIPA is een spaar-en krediet groep in het Rwenzori gebied op de grens van Uganda en Congo. Doel van de groep is om activiteiten te ondernemen waarmee zij zich een basisinkomen kunnen verschaffen om zelfstandig hun gezin te kunnen onderhouden.

Bijna alle vrouwen in het collectief leven van de opbrengst van een stukje grond en houden wat kleinvee.

Achtergrond

In de burger oorlog in 1996 zijn veel vrouwen uit de Rwenzori streek in vluchtelingen kampen ondergebracht. Dat heeft geleid tot grote armoede, prostitutie en het uit elkaar vallen van families. AIDS/HIV komt veel voor in deze streek. KIPA is opgericht in 1995 en heeft zich ingespannen voor medische zorg en heeft allerlei trainingen opgezet om de leefsituatie van vrouwen te verbeteren. Deelneemsters zijn tussen 25-60 jaar oud. KIPA geeft trainingen in beter financieel beheer, marketing en het starten van een eigen bedrijfje m.b.v. een roulerend fonds.

68% van de vrouwen in de gemeenschap leeft van 1 euro per dag of minder en ze hebben moeite om zichzelf en hun kinderen op een gezonde manier te voeden en te verzorgen. Dat is een groot probleem, mede gezien het feit dat de vrouwen HIV/AIDS hebben.

 

Aanvrager

Kitoro Progressive Association (KIPA)

Type organisatie: VBO

Opbouw van de kosten:
  • 390 euro – huur land
  • 200 euro – inkoop rijst
  • 400 euro – scholing
  • 480 euro – revolving fund
  • 750 euro – computer

KIPA financiert de computer plus toebehoren.

Gevraagd bedrag: 1.960 euro

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

Adoptie

Dit project is geadopteerd door:

KVG Roermond