Beschrijving

De groep wil stukken zeep en vloeibare zeep produceren. Ze heeft hiervoor een training gehad van USAID, en de verkoop ervan economisch zelfstandig worden en niet meer afhankelijk zijn van hun man. In een dichtbevolkte slum is zeep erg belangrijk vanwege de hygiene, zeker nu met de Covid-19 pandemie. De meeste gezinnen in Kenia besteden per dag KES 50 (€ 0,40) aan zeep en ze moeten vaak ook nog ver lopen om die te kunnen kopen. De Covid-19 pandemie heeft de vraag naar zeep alleen maar groter gemaakt. Vanwege de grote vraag naar zeep wilde JDSHG zeep die ze inkochten weer door verkopen. Dat leverde helaas te weinig op. Reden om de zeep nu zelf te gaan produceren. Gekozen is om met machines te werken die handmatig bediend worden. Door dat te doen wordt de productie goedkoop en kan meer geproduceerd worden. De mensen uit de slum hoeven minder aan zeep uit te geven en ze hoeven minder ver te reizen om het te kopen. De groepsleden verdienen een inkomen waar ze van kunnen leven. Door het project hopen de vrouwen ook dat prostitutie als inkomensbron zal afnemen en daardoor het aantal HIV/Aids infecties.

Geld nodig voor:

Bouwtechnische aanpassingen gebouw, aanschaf machinerie en training.

Waar: Kisumu, Kenia
Gevraagd bedrag: 2.470 euro
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AF-KE-38

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Activiteiten

Het project heeft vier componenten; productie, verkoop van zeep, trainingsworkshops in bedrijfsvoering, boekhouden, marketing, micro financiering en een onderhoudsfonds. Als de 16 leden van JDSHG de zaken, productie en afzet, goed op de rails hebben dan zal de groep andere vrouwen opleiden (training of trainers, ToT model) die daarmee tot de groep toetreden. USAID heeft de vrouwen in contact gebracht USAID gesteunde instellingen, maar voor duurzaamheid heeft de groep zelf al met potentiele afnemers buiten de slum zoals ziekenhuizen, hotels en autowasserijtjes, kontakten gelegd om afname van hun product te regelen na de pandemie. 

JDSHG heeft de beschikking over een gebouw door een lid voor 5 jaar ter beschikking gesteld is. Er is daarvoor een contract getekend. Het gebouw wordt opgeknapt dat is de eigen bijdrage. Na vijf jaar denkt men genoeg verdiend te hebben om een gebouw te kunnen aan te kopen.

Melania wordt financiering gevraagd voor aankoop van een machine om zeep te maken, een voor het mixen van ingrediënten en een hoeveelheid ingrediënten om zeep te maken als start, de kosten van training in bedrijfskunde en marketing en een onderhoud/spaar fonds tot ze dat zelf op peil kunnen houden en laten groeien.

Achtergrond

Jiwo Dongruok Self-Help Group (JDSHG), 16 leden in de leeftijd van 17 – 45 jaar, is in 2017 opgericht. De vrouwen women in een van de grootste slums in Kisumu, in het Westen van Kenia. In de slum is maar weinig werk te vinden vooral voor de meestal niet opgeleide vrouwen en werk wat er is bestaat uit klusjes die minder dan $2 ( € 1,70) per dag opleveren. Vrouwen hebben een lage status in de gemeenschap, “social exclusion”, het niet kunnen opkomen voor hun behoeften en economische afhankelijkheid van hun man, als die er al is. Die man controleert daardoor ook haar leven. JDSHG is opgericht om aan deze moeilijke situatie een einde te maken.

Aanvrager

Jiwo Dongruok Self-Help Group

Type organisatie: vrouwengroep

Opbouw van de kosten:
  • 910 euro – bouwtechnische aanpassingen
  • 1.670 euro – machinerie
  • 90 euro – transport
  • 290 euro – training

Eigen bijdrage: 490 euro

Gevraagd bedrag: 2.470 euro

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project

Adoptie

Dit project is geadopteerd door Stichting Cees Kant.